Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-05-31 KL. 12:40

Företaget satsar på nytt lab i den gamla brukslokalen i Timsfors

Av Carina Nilsson

Medicinteknikföretaget Bactiguard satsar på helt nytt laboratorium i den gamla brukslokalen i Timsfors. Labbet blir 500 kvadratmeter stort och Bactiguards ständige innovatör, 81-åriga Billy Södervall, finns med som mentor och motor.

Företaget satsar på nytt lab i den gamla brukslokalen i Timsfors
Skåpen håller på att fyllas med kemikalier och den tekniska utrustningen ska också komma på plats innan labbet kan köra igång på riktigt. Foto: Carina Nilsson

Ombyggnaden av den cirka 500 kvadratmeter stora lokalen inne i det gamla bruket i Timsfors är snart klar. Hyllorna ska fyllas med kemikalier och teknisk utrustning ska komma på plats. Det här blir företagets nya center för forskning, utveckling och utbildning.

– Här ska vi kunna göra processer i liten skala som vi kan visa för kunden. Det vi vill göra nu är att hitta nya licenspartners. Alltså företag som har en produkt som vi kan lägga vår speciella beläggning på, säger Billy Södervall vars officiella titel är senior technical advisor.

Beläggningen består av ett otroligt tunt skikt av ädelmetallerna guld, silver och palladium. Skiktet är endast två till fem atomer (!) i snitt – men det förhindrar att det blir infektioner.

– Det kan vara när någon behöver urinkateter eller när man behöver sätta olika implantat vid svåra benbrott till exempel, säger Billy Södervall.

Angelica Ilvell kommer att driva i laboratoriet tillsammans med kollegan Magnus Holmberg. Billy Södervall finns med som mentor och kommer att tlllbringa "många dagar" i labbet. Foto: Carina Nilsson

Materialet har till och med visat sig fungera mot antibiotikaresistenta bakterier.

– En patient i Malaysia som hade ett svårt benbrott bar dessutom på resistenta MRSA-bakterier. I stället för att amputera benet provade man ett implantat med vår beläggning och det lyckades. Det tog till och med bort MRSA-bakterierna, säger Billy.

Beläggningen är Bactiguards patent och kemisten Billy Södervall är hjärnan bakom. Men det tog honom nästan 20 år innan idén blev verklighet.

– Jag jobbade tidigare på Nibe tillsammans med Axel Bergström, lärling till Nobelspristagaren Gustaf Dahlén. Han lärde mig hur man kan få metaller att fästa på material som keramik, glas och plast. När jag senare var på en mässa för Nibe kom jag i kontakt med två personer från landstingets inköpscentral som det hette på den tiden. De berättade om problemen med sjukhussjuka för de patienter som hade urinkateteter och undrade om man skulle kunna fästa metaller på latex, säger Billy.

Idén fick fäste hos Billy och han kunde inte släppa den. Han skaffade en lokal tvärs över jobbet på Nibe, så han kunde springa dit och fortsätta experimentera med sin idé.

– Jag började 1978. 1983 blev ett amerikanskt företag intresserade men det dröjde till 1995 innan produkten kom ut på marknaden på grund av alla tester som behövde göras innan den fick lov att användas inom vården, säger Billy och fortsätter:

– Trots att det har gått 30 år är det fortfarande ingen som har lyckats kopiera vår beläggning. Det är som Coca-cola, det finns vissa ingredienser, men det är hur man blandar dem som gör skillnaden.

När Bactiguard bestämde sig för att flytta forskningen från Malaysia till Sverige sade Billy Södervall: då är det Markaryd som gäller. Och så blev det. Foto: Carina Nilsson

Idag är Bactiguard ett världsomspännande företag men det finns fortfarande en stor utvecklingspotential menar Billy.

– Antibiotikaresistens och infektioner är ett stort problem i hela världen och många produkter skulle kunna bli bättre med vår beläggning. Det finns venkatetrar, implantat och nät, så kallat stent, som används vid hjärtoperationer för att bara nämna något.

Labbet i Timsfors kommer att ha två anställda till att börja med: Angelica Ilvall (som började som prao-elev hos Billy) och Magnus Holmberg. Billy kommer att finnas med som mentor även om han har fyllt 81 år.

– Jag kommer inte att ha några arbetstider, men jag räknar med att vara här många dagar, säger han.