SPORT 2022-12-31 KL. 06:58

Tufft år för lokalfotbollen – med ett undantag

Av Johan W Jönsson

Det har varit ett jobbigt år för den lokala fotbollen i Laholms kommun. Nedflyttningar, bottenplaceringar och nedläggning. Det stora glädjeämnet är Laholms FK, men därifrån platsar ingen i LT-laget. Istället utgörs basen av spelare från Lilla Tjärby IK som avancerade till fyran.

Tufft år för lokalfotbollen – med ett undantag
LT:s medarbetare Johan "Plogen" W Jönsson krönikerar om LT-laget 2022. Foto: LT

Ett tufft år avspeglar sig naturligtvis i LT-laget. Våxtorp, Skottorp och Walldia gick alla tungt i femman. BKW klarade sig kvar men valde sedan ändå att kliva ner i sexan på grund av spelarbrist. Våxtorp söker samarbete för att kunna hålla några spelare igång.

I sexan var det många som trodde på Ysby. De gulsvarta fick in flera starka namn inför säsongen men blev ändå inte bättre än fyra i tabellen. Långt bakom toppduon Oskarström och Snöstorp Nyhem. Det var en missräkning. Inte minst för YBK:arna själva.

Genevad/Veinge blev sjua men kunde lika gärna blivit femma. Med tanke på ungt lag och noll segrar under försäsongen var det ändå okej. Laget har framtiden för sig. Ränneslöv blev åtta, Kornhult/Hishult nia, Skogaby tia och Hasslöv elva.

När övriga lag hade det tungt slogs Lilla Tjärby i toppen hela säsongen med sin breda trupp. Det blev till slut en andraplats och uppflyttning till division 4. Fem spelare från rödblått återfinns i LT-lagets startelva och en på bänken.

Två spelare vardera från Ysby och GIF/VIF får också plats. På bänken får LTIK:s Oskar Hemhagen sällskap av en K/HFF:are, en HIS:are, en GIF:are och en walldian. Från Skottorp nominerades ingen spelare. Våxtorp fick inte frågan. Men alla som ställde upp i BoIS förtjänar medalj.

Något som sticker ut? Utöver LTIK:s dominans så gör kanske Daniel Hellsten det. Lilla Tjärbys ”Peter Pan” verkar ha slutat åldras. Som 37-åring har han gjort en av sina bättre säsonger som mittback i LTIK. Egentligen varvade han ner redan för tre år sedan. Men var för bra under försäsongen för att tränare Mats Johansson skulle kunna ställa honom åt sidan.

Undrar om det är första gången som ett tvillingpar är med i LT-laget? Kanske. Adam och Albin Johansson jobbade sig som vanligt in i LTIK:s lag och har varit väldigt viktiga för LTIK under säsongen. Det är två spelare som höjer sig efter de uppgifter de tar sig an.

Skogabys elegant Fidan Thaqi är också värd ett extra omnämnande. En mycket sevärd spelare som gång på gång överraskar både motståndare och publik med sitt stora spel. Är lika bra som mittback som forward. Även lika bra på futsal (Vintercupen) som på fotboll.

Laguppställningen den här gången är en klassisk 4-4-2:a. Det är inte särskilt vanligt när det kommer till LT-laget och inte särskilt vanligt när det kommer till fotboll överhuvudtaget idag. Men jag tycker att laget ser välbalanserat ut. Kanske lite tungt på anfallet med toppstrid i femman borde det här gänget mäkta med.

Något LT-lag på damsidan har det inte blivit de senaste åren. Inte i år heller. Därtill är underlaget alldeles för skralt. Men visst finns det spelare som utmärkt sig även här. I Kornhult/Hishult har Hannah Nilsson och Cajsa Törnros varit klippor i backlinjen. Linnea Fager dominerat på mitten och flinka Vendela Markow gjort bra ifrån sig på topp.

I FC Lagan har Olivia Söderström varit vass och den som stuckit ut mest. Ida Pettersson är alltid bra och presterar på en hög nivå i varje match. Emma Nilsson hade lite bekymmer med benhinnorna men visade verkligen framfötterna när hon fanns med på plan.

För mig har LT-laget alltid varit årets höjdpunkt i tidningsväg. När laget varit borta från tidningen under ett par år var det därför givet för mig att först ta ut laget på min blogg. När jag senare började skriva för LT 2010 så gjorde även laget comeback i tidningen. Mycket nöje!

Läs mer:

LT-laget 2022

LT-laget 2021

Plogens krönika 2021