-
SKOLA 2022-11-21 KL. 12:07

Vape finns på alla högstadieskolor

Av Rickard Gustafsson

Laholmspolisen har kunskap om att vape förekommer på alla kommunens högstadieskolor, men inte i den utsträckning som beskrivs på Våxtorpsskolan.
– Är det så oerhört utbrett som de här föräldrarna berättar om har vi ett problem, säger kommunpolisen Kristian Nilsson.

Vape finns på alla högstadieskolor
Kommunpolisen Kristian Nilsson berättar att användningen av e-cigaretter ökat otroligt mycket bland unga på senare tid. En utveckling som gör honom mycket orolig. Foto: Rickard Gustafsson

Uppgifterna om situationen på Våxtorpsskolan gör kommunpolisen Kristian Nilsson mycket orolig.
Laholmspolisen har fått flera anonyma tips om försäljning av vape på skolor men att tipsen hittills varit så vaga att det inte föranlett någon direkt åtgärd.
– Användandet har exploderat och mina kollegor bekräftar att de ser det på gymnasiet och på samtliga högstadieskolor i Laholm, säger Kristian Nilsson.

Kommunpolisen suckar tungt när han hör om den utbredda användningen på Våxtorpsskolan som enligt LT:s källor till och med sträcker sig ner i mellanstadieåldern. Han är dock inte förvånad.
– Skolorna är ingen skyddad miljö, precis som när det gäller narkotika. Vi vet att det förekommer narkotikaförsäljning på skolorna och skulle vi börja lyfta på stenar så kommer vi att få reda på vem som säljer det här i skolmiljön. Jag tycker att det är bra att föräldrarna lyfter det här med skolan och med tidningen så att det uppmärksammas i samhället vad våra barn och ungdomar håller på med.
– Det gör mig väldigt ledsen i hjärtat att ungdomar i dag känner det här grupptrycket, att suga i sig gift, för att bli accepterade i klassen.

Nilsson säger att han själv hittat förbrukade ”vejps” på skolgården i Våxtorp och berättar att han inte tror att ungdomarna själva förstår farorna med e-cigaretter.
– Vi har hört från ungdomar att de får ont i huvudet i flera dagar efteråt när ”vejpen” är slut och det är ju nikotinabstinensen som gör sig påmind. Min inställning till det här är precis samma som till vanliga cigaretter – håller man på med det här så förkortar man sitt liv. Nikotin är både skadligt och oerhört beroendeframkallande och ungdomarna tar väldigt lättvindigt på farorna.

Att inneha och bruka vape är precis som cigaretter, snus och alkohol inte olagligt. Däremot är det brottsligt att sälja och langa till personer under 18 år.
– Det här är en kassako, en mångmiljardmarknad. E-cigaretterna är konstruerade för en bred målgrupp, men främst riktade mot barn och unga. Här måste regering och riksdag sätta ner foten och reglera i lag vad som ska gälla.


Vape finns i massvis av olika former, bland annat med cannabisolja. Det oroar kommunpolisen Kristian Nilsson. Foto: Elsa Olofsson/Unsplash


Ser du någon koppling mellan e-cigaretter och användning av andra otillåtna droger?
– Det ena kan leda till det andra. Det kanske börjar med att man röker någonting som smakar frukt och sen helt plötsligt känner man att det inte räcker längre och provar en vanlig cigarett och det kan räcka för att vara fast i ett beroende.

Till de mer avancerade e-cigaretterna går det även att tillsätta egen vätska, så kallad ”e-juice”. Just den användarutvecklingen av vape skrämmer kommunpolisen.
– Vi har fått tips om att man manipulerat e-cigaretter och ersatt vätskan med cannabisolja, men vi har ännu inte gjort något beslag. Det finns definitivt en farhåga från vår sida att det sprider sig och hur säker kan vara på att det bara är nikotin med godissmak man drar i sig?

Kommunpolisen är av uppfattningen att skolorna tar användningen på allvar och att när det upptäcks så beslagtas e-cigaretterna och föräldrarna kontaktas.
– Eftersom det är rökförbud på alla kommunens skolor så måste det vara nolltolerans. Men det räcker inte om idrotts- eller hemkunskapsläraren är stenhård om åtta andra vuxna på skolan skiter i det. Men jag tror också att det kan handla om att kunskapsnivån är för låg bland personalen och att de inte vet vad det här är.

Vad vill du ge föräldrar för råd?
– Nolltolerans! Man älskar ju sitt barn och vill inte att de ska förgifta sig. Barnen har stenkoll på vad som händer, vad som finns och hur det används och jag tycker att man måste ha en dialog om det. Många barn tror att det är ofarligt och den diskussionen måste man ta och skaffa sig en gemensam förståelse för vad det här är.

LÄS MER: Våxtorpsskolan kartlägger vape-brukandet
LÄS MER: Explosiv ökning av e-cigarettrökning på skola