Klik venligst
SKOLA 2022-11-17 KL. 06:02

Explosiv ökning av e-cigarettrökning på skola

Av Rickard Gustafsson

E-cigaretter, så kallad vape, har exploderat på Våxtorpsskolan. Oroliga föräldrar som hört av sig till LT berättar att äldre elever på högstadiet säljer till elever så långt ner som i mellanstadieåldern. Brukandet sker både inomhus och utomhus – under skoltid. Föräldrarna som slagit larm till skolan hävdar att skolledningen ignorerar problemet.

Explosiv ökning av e-cigarettrökning på skola
Vejpandet på Våxtorpsskolan har exploderat under hösten. Föräldrar med barn på skolan berättar att grupptrycket är starkt och att väldigt många elever både röker och köper e-cigaretter på skolan. Foto: Dushane White

Laholms Tidning har kontaktats av oroliga föräldrar med barn på Våxtorpsskolan. De berättar om omfattande försäljning av e-cigaretter med nikotin och användning av vape på skolan.

”Vejpandet” ska ha pågått en längre tid bland några äldre högstadieelever men att det sedan i mitten av september fullkomligen exploderat på högstadiet. Brukandet ska till och med vara nere på mellanstadienivå, säger föräldern och beskriver nuvarande situation som helt ohållbar.
– I stort har varenda elev i mitt barns klass provat att röka och flera av dem har köpt. Som jag förstår det ser det nästan likadant ut i de andra klasserna, säger en högstadieförälder.

Föräldrarna som ”korsförhört” sina barn berättar att flera elever i 9:an säljer till elever i 7:an och 8:an och att det skapas grupptryck där ungdomarna inte vågar eller orkar stå emot pressen.
– Mitt barn tycker att det är jättejobbigt och vill inte gå till skolan, säger en förälder till LT.

Att använda elektroniska cigaretter kallas att ”vejpa”. E-cigaretten, som i de flesta fall ser ut som en penna, består av en batteridriven förångare med en vätskebehållare. Vätskan innehåller kemiska ämnen, smakämnen och oftast det starkt beroendeframkallande ämnet nikotin.

När man drar ett bloss bildas en ånga av vätskan vilket gör att det ser ut som rök när man blåser ut. Ångan från de elektroniska cigaretterna kan enligt forskning innehålla hälsoskadliga och cancerogena partiklar.


Vätskor till e-cigaretterna finns i alla möjliga smaker som kiwi och citron. Lömskt och förrädiskt menar föräldrarna som anser att det gör e-cigaretterna än mer beroendeframkallande. Foto: Pressbild Non Smoking Generation


Vätskorna är dessutom så lömskt konstruerade att de innehåller smakämnen som står att finna i vanligt godis, exempelvis ananas, jordgubbe och banan. Minst sagt förrädiskt, eftersom ungdomarna därför inte uppfattar e-cigaretterna som skadliga.
– Det smakar ju godis och tuggummi och det är som att käka godis och det gör det så himla fel. Det är helt förkastligt och går enbart ut på att göra folk beroende och det är definitivt inget för en 13-14-åring.
– Det finns tusentals smaker! Många föräldrar jag talat med verkar inte alls veta vad som faktiskt pågår på skolan.

”Vejpandet” pågår både inomhus och utomhus på skolan och väldigt ofta i idrottshallens omklädningsrum – där lärare i princip aldrig vistas.
– Det här är mycket större än jag trodde. Jag har även fått höra att det vejpas på bussarna till och från skolan och att chaufförerna varit arga på eleverna, säger en förälder.

Ingen av föräldrarna har kännedom om hur ”langarna” kommer över e-cigaretterna men berättar att det är enkelt att beställa via internet och att det såldes på Våxtorps marknad i höstas.

Betalningen, eleverna emellan, sker både kontant och med swish.
– Mitt barn hade köpt på skolan och tagit med sig pengar hemifrån och betalat 150 kronor kontant. Anledningen till att hen inte använde swish var för att hen vet att vi har koll på kontotransaktionerna. Men hur många föräldrar går in och tittar var barnens pengar tar vägen?, säger en av föräldrarna.


På Våxtorpsskolans område är det "Rökning förbjudet". Trots det vittnar föräldrar till barn på skolan att e-cigarettrökandet exploderat under hösten och sträcker sig ända ner i mellanstadiet. Foto: Rickard Gustafsson


Vape-problemet har tagits upp på föräldramöten i vissa högstadieklasser under hösten men inte lett till någon åtgärd från skolan, berättar föräldrarna.

En förälder berättar att hon slog larm till sitt barns mentor i ett mejl redan första veckan i oktober. När responsen uteblev tog hon det ett steg vidare och kontaktade rektor.
– Jag mejlade rektorn den 23 oktober men har ännu inte fått något svar. Dessutom har jag talat in meddelande på rektorns telefonsvarare att jag vill bli kontaktad men inte fått någon återkoppling där heller. Den här informationen måste ut till vårdnadshavarna och det måste ske nu, säger föräldern.

Även övriga föräldrar är kritiska mot Våxtorpsskolans brist på agerande och berättar att ingen information gått ut från skolan till vårdnadshavarna.
– Skolledningen måste gå ut med vad som händer på skolan och berätta för alla föräldrar att det finns ett stort problem. Framför allt måste de markera tydligt att det här inte är okej!, dundrar en förälder.

LÄS MER: Våxtorpsskolan kartlägger vape-brukandet