Klik venligst
NYHETER 2023-11-10 KL. 06:02

Tobbe-kock poppis på Fyrens förskola

Av Johan W Jönsson

På Norlandia Fyren i Skummeslövsstrand jobbar världens bästa kock, åtminstone om man frågar rektorn, pedagogerna och barnen. Tobias ”Tobbe-kock” Larsson heter mannen som sätter extra guldkant på tillvaron på förskolan.
– Det roligaste i mitt jobb är när barnen är med mig i köket, säger den uppskattade kocken.

Tobbe-kock poppis på Fyrens förskola
Nils Heurlin och William Eriksson agerar minikockar ihop med den stora kocken Tobias Larsson på Fyrens förskola i Skummeslövsstrand. Med "kock-Tobbe" är det alltid roligt i köket. Foto: Johan W Jönsson

”Minikockarna” Nils Heurlin och William Eriksson är exalterade när de kommer in i det fina köket på Fyren där Tobbe-kock håller till. Den här dagen ska de få hjälpa till att hacka grönsaker.

Men först ska händerna tvättas och kockrock, förkläde samt kockmössa på. Tobbe själv är klädd likadant. Förutom att han har keps på huvudet istället för kockmössa.

– Idag har vi pankopanerad sejrygg med örtbakad potatis och remouladsås på menyn. Ungefär 75 portioner mat ska ut, berättar Tobbe samtidigt som han klär de små kockarna.

Han har jobbat på Fyren i ett år. Tidigare var han köksmästare på Rögles restaurang i Ängelholm i sex år. Jobbet på förskolan passar dock Tobbe bättre rent tidsmässigt (klockan 06-15).

– Nu kan jag vara hemma mer med familjen. Samtidigt är konceptet ”Mat med smak” som Norlandia kör spännande. Det läggs mycket resurser på maten här.

Morgonen inleds ofta med brödbak inför frukosten. Tobbe bakar allt bröd själv. Blir det över kan vårdnadshavarna få en brödbit med sig hem. På morgonen bjuder han dem på kaffe.

– För att förenkla vardagen för våra vårdnadshavare så erbjuder vi matlådor med dagens lunch. Det är uppskattat och flera föräldrar köper med sig mat, berättar Tobbe.

Att ha barnen i köket är det bästa med jobbet, tycker Tobias Larsson. Foto: Johan W Jönsson

Förskolebarnen får agera minikockar vid ett eller ett par tillfällen per termin. Då får de lära sig att hantera en kniv (en barnvänlig sådan) och olika tekniker som att hacka, skära och riva.

– De är med mig i köket två gånger i veckan. Vi vill skapa en måltidspedagogik med dem som handlar om allt från god mat till bra matvärderingar från tidig ålder.

Vad tycker du om den delen i ditt arbete?

– Den roligaste delen med mitt jobb är när barnen är med mig i köket. Att få se dem i den här miljön är helt fantastiskt. De är lyriska och springer hit. Det är skitkul!, ler Tobbe.

Nils Heurlin och William Eriksson från avdelningen Tornet på Fyren hackar gurka, skär paprika och placerar ut ärtor i salladslådorna som ska ut till de olika avdelningarna.

– Det är roligt att vara i köket med Tobbe. Vi har gjort pizzabullar till mellis, säger Nils och William samtidigt som Tobbe berättar att det bakas med barnen, som muffins och dadelbollar.

”Vi jobbar med bra, god och hälsosam mat. Det behöver inte vara kött eller fisk. Soppa eller vegetariskt går lika bra”, säger Tobias Larsson. Foto: Johan W Jönsson

Bakom förskolan ligger hyreshus där flera äldre personer bor. Sedan en tid erbjuds de som vill att köpa sin mat från Fyren och några stycken kommer och hämtar flera gånger i veckan.

– När jag började här pratade vi om att kunna erbjuda mat till dem men jag behövde komma in i det först och för några veckor sedan satte jag upp menyer i trapphusen.

Totalt delas runt 60 portioner per månad ut till boende i grannhusen och lika många till vårdnadshavare. Det finns kapacitet för att ännu fler ska kunna hämta mat.

En av dem som hämtar mat på Fyren är Greta Nilsson. Tidigare lagade hon all mat själv men då hon har problem med ett ben uppskattar hon avlastningen.

– Vi har en duktig kock och jag är väldigt nöjd. Maten är bra och varierad och jag mår jättebra av den. Det är gott varenda dag oavsett vad som serveras, säger Greta.

Greta Nilsson bor ett litet stenkast från Fyrens förskola. Hon uppskattar att hon kan hämta mat av Tobias Larsson. Hon kan laga mat själv men blir trött i ett dåligt ben. Foto: Johan W Jönsson

Lika glada för kocken och maten är minikockarna Nils och William. När det blivit dags att avsluta och återvända till avdelningen för att äta säger de i kör: ”Nej, vi vill vara här hela dagen”.

Behöver man tänka på något särskilt när man lagar mat till barn?

– Jag lagar mycket husmanskost även här och saltar och pepprar som på restaurang. Men jag blandar inte mat lika mycket. Samtidigt vill jag att de ska våga prova nytt.

– När barnen är med mig och får göra maten blir det roligare för dem att prova. Alla hade inte ätit broccoli om de inte varit med här först och testat det.

Vilka rätter är populärast?

– Oväntat nog går det mest mat när det är fisk och soppa. Det trodde jag inte på förhand. Sedan är pasta med köttfärssås eller med någon annan god sås också alltid poppis, säger Tobbe-kock.

Nils Heurlin och William Eriksson trivs i köket på Fyrens förskola. Helst hade de velat vara med Tobbe-kock hela dagen. Foto: Johan W Jönsson

Det här är ”Mat med smak”:

God och vällagad mat och att ge barnen goda matvärderingar från tidig ålder. Hos Norlandia omfattar måltiderna allt från val av råvara och tillagning till hur maten serveras, i vilken miljö och med vilka människor. Barnen får upplevelser av nya smaker, ny kunskap om matens betydelse för hälsa samt resor i den kulinariska världen.