Klik venligst
SKOLA 2023-08-11 KL. 15:19

Buskörning saboterade gräsmatta vid skola

Av Rickard Gustafsson

Utemiljön vid Veingeskolan har utsatts för skadegörelse. Enligt det kommunala fastighetsbolaget Kommunfastigheter uppgår kostnaderna till cirka 10 000 kronor.

Buskörning saboterade gräsmatta vid skola
Veingeskolan är en av de skolor i Laholms kommun som förekommer mest frekvent i polisanmälningar gällande skadegörelser. Foto: Arkivbild

Skadegörelser på och vid skolor i Laholms kommun är vanligt förekommande och nu har det hänt igen. Någon gång från torsdag kväll till fredag morgon har okända gärningspersoner roat sig med att köra sönder en gräsmatta bakom sporthallen i Veinge.

I polisanmälan som gjorts av en vaktmästare på skolan har man även gett sig på ett stuprör och rivit upp blommor och växter.

– Vi är rätt trötta på det. De hade på något sätt lyckats ta loss ett vandalstuprör, som låg i backen bredvid parkeringen. Sen hade de rivit upp några blommor i vår nyplanterade rabatt, säger vaktmästare Fredrik Asplund i en kommentar till HP.

Ett vandalstuprör kan enklast beskrivas med att det har en förstärkt nederdel. Dylika rör sätts oftast upp i offentliga miljöer där det finns risk att stupröret utsätts för sparkar och stötar.

Christer Andersson vid Laholmspolisen, som mottagit anmälan, säger till LT att han inte är förvånad över att det inträffar skadegörelser på skolor just nu.

– Tyvärr är det vanligt att det ökar sista veckan eller veckorna innan skolstart när ungdomarna är tillbaka från semestrar. Så har det varit under lång tid, dessvärre, och vi kan nog förvänta oss fler incidenter innan skolorna börjar, säger han.

Andersson vill samtidigt understryka att det i det aktuella fallet inte finns vare sig misstänkta eller några kända iakttagelser av vandalismen.