Av Rickard Gustafsson
Kyrkopolitikern Fredrik Lindqvist har med omedelbar verkan lämnat sina politiska uppdrag i Höks pastorat. Orsaken till avhoppet är hur en av pastoratets anställda behandlats och tvingats välja mellan arbetet som kyrkvaktmästare och deltidsjourbrandman.
– Jag vet inte vem som fattat det här beslutet, men det här är ett beslut jag inte kan stå bakom, säger Lindqvist till LT.
RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln framgick att Fredrik Lindqvist mottagit mejl, telefonsamtal och sms från kyrkoherde Anette Silfwerapel om att inte uttala sig. Det är en uppgift som inte stämmer.
Bakgrunden till avhoppet är den storm som brutit ut efter den insändare som publicerades i LT i helgen och det genmäle som kyrkorådets ordförande Annalena Emilsson och kyrkoherden Anette Silfwerapel lämnat som svar.
Med anledning av innehållet meddelade kyrkopolitikern Fredrik Lindqvist, i ett inlägg på facebook, att han hade för avsikt att lämna sina förtroendeuppdrag i Höks pastorat.
Tidigt på måndagsmorgonen den 17 februari skred Lindqvist till verket och avsade sig platsen i kyrkofullmäktige, i kyrkorådet samt i valberedningen.
Att ämnet är känsligt framgår tydligt av att Lindqvist uppger att han mottagit mejl, telefonsamtal och sms från kyrkorådets ordförande om att inte uttala sig.
– Jag vet inte mer än det som stått i tidningen men jag får tydligen inte uttala mig om det enskilda ärendet på grund av någon jädra sekretessgrej då de säger att det är ett personalärende. Men det får räcka nu, den här värdegrunden är inte acceptabel. Jag blir tårögd, säger han till LT bara timmarna efter att han avsagt sig uppdragen.
Här är inlägget där Fredrik Lindqvist berättar att han tänker avgå från förtroendeuppdragen i Höks pastorat. Han lämnar kyrkofullmäktige, kyrkorådet och valberedningen, men tänker sitta kvar i församlingsrådet. Skärmbild: Facebook
Lindqvist säger att han inte vet vem som fattat beslutet och inte heller riktat krav mot den anställde att välja mellan arbetet som kyrkvaktmästare eller deltidsjourbrandman.
– Det måste vara någon tjänsteman alternativt kyrkorådets arbetsutskott, fast jag vet inte för jag har inte varit inblandad. Det har inte varit uppe som ett ärende på kyrkorådet, säger Lindqvist och berättar att det aldrig diskuterats om någon form av policybeslut om pastoratets inställning till deltidsbrandmän.
Hishultsbon är själv engagerad som deltidsbrandman sedan 33 år tillbaka. Lindqvist anser att både kyrkan och räddningstjänsten spelar en viktig roll i samhället, ur ett trygghetsskapande perspektiv, och menar att parterna måste kunna samarbeta.
– Båda verksamheterna är viktiga för ett samhälle utifrån krissituationer. Personligen brinner jag för båda och då måste man kunna kompromissa. I de allra flesta sammanhang så tycker nog en företagare att det är positivt att det finns deltidsbrandmän som har de här kunskaperna och är stationerade på landsbygden.
Lindqvist var inne på sin tredje mandatperiod som kyrkopolitiker för kyrkofullmäktiges största nomineringsgrupp ”Folkkyrkan i Höks pastorat”, som i kyrkovalet 2021 fick flest röster.
I nomineringsgruppen ingår också Annalena Emilsson, kyrkorådets ordförande. Några direkta diskussioner om ärendet, sinsemellan, har inte förekommit, uppger Lindqvist.
Nu har du ju lämnat alla uppdrag, men hur tycker du att pastoratet borde lösa den uppkomna situationen som väckt så starka känslor?
– För det första skulle man ju vilja veta vad det är som hänt och vem som gjort vad. Sen tycker jag kanske att de ansvariga ska lämna.
Du menar ställa sina platser till förfogande?
– Ja, precis.
Sverigedemokraten Mikael Sandén är både kyrko- och kommunpolitiker. Han tycker att beslutet som fattats är "högst olyckligt" och säger att han på nästa kyrkorådssammanträde kommer föreslå att det rivs upp. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv
LT har även varit i kontakt med sverigedemokraten Mikael Sandén, ledamot i både kyrkofullmäktige och kyrkorådet i Höks pastorat.
Han säger att det förekommit diskussioner i kyrkorådet om en ”intern omorganisation” men kan och vill inte gå in på detaljer om eventuell koppling till det aktuella fallet.
– Men så här med facit i hand ser jag dock att det är ett högst olyckligt beslut som inte gynnar någon. På nästa kyrkorådsmöte tänker jag föreslå att beslutet rivs upp. Att vi gör om och gör rätt, för vi har fått fruktansvärt dålig publicitet av det här, säger Mikael Sandén.
Utanför kyrkopolitiken sitter Sandén även som 2:e vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Laholms kommun. En nämnd som också ansvarar för räddningstjänsten.
– Det är inte lyckosamt att bli av med deltidsbrandmän, särskilt inte när det är så svårt att få tag i dem.
LÄS MER: Insändare: "Pappa är beordrad att sluta som deltidsbrandman"
LÄS MER: Ledare: "Tankar kring ett beslut"