Av Carina Nilsson
Markaryds kommun får åter fina betyg när Svenskt Näringsliv presenterar 2023 års ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner.
Markaryd placerar sig på 14:e plats, vilket är bäst i hela Kronobergs län.
Syftet med rankingen är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag i landets 290 kommuner. 100 företag svarade på enkäten och 76 procent av de tillfrågade ansåg att företagsklimatet är bra i Markaryd.
Markaryds kommun tappar visserligen en placering mot i fjol, då kommunen hamnade på 13:e plats, men kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson (KD) är väldigt nöjd.
– Det är nästan status quo, det rör sig om så små skillnader mot i fjol. Vi är såklart både glada, stolta och nöjda över att vi har kunnat hålla en hög nivå i den här mätningen under många år. Vi ser det som ett kvitto på vad vi har gjort och vad vi behöver göra framöver, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson (KD) gläds åt att Markaryd hamnar i topp igen i Svenskt näringslivs ranking. Foto: Markaryds kommun
Markaryd har sedan 2014 legat bland landets bästa kommuner i rankingen. Som högst har man haft en trettondeplats år 2022 och som lägst plats 28 under 2014 och 2018. Men kommunen har alltså hållit sig bland topp-30 under en rad år.
– Jag tror att det vi ser är frukten av ett gemensamt arbete där vi har tillit och förtroende för varandra mellan företagarna och kommunen – och där vi gör saker tillsammans, säger Bengt Germundsson.
Förra året fick kommunen ett lite lägre betyg vad gäller brottslighet och trygghet.
– Då satte vi fokus på att öka tryggheten och samarbetade mycket med polisen. Polisen gjorde bland annat riktade besök på olika företag för att se vilka specifika åtgärder man kan jobba med, säger Bengt Germundsson.
Elisabeth Fock är kommunchef i Markaryd. Hon tror att en av de stora utmaningarna framöver blir kompetensförsörjningen. Foto: Markaryds kommun
Även kommunchefen Elisabeth Fock gläds åt placeringen i näringslivsrankingen.
– Det är gott att se att det blir ett bra resultat av det vi gör. Vi försöker hela tiden finnas där och lyssna in vad vi kan göra för företagarna, säger hon.
Framöver tror Elisabeth Fock att de behöver arbeta mer med service och bemötande.
– Analysen är inte helt klar, men det var något vi såg redan i våras att vi har tappat lite där, och det behöver vi fortsätta arbeta med. Det innebär inte att vi alltid har möjlighet att säga ja till det som efterfrågas men vi kan förklara varför vi säger nej och öka förståelsen för det, säger hon.
Fock tror också att de behöver fortsätta att arbeta med brottslighet och otrygghet samt kompetensförsörjning.
– Här behöver vi fortsätta samverka med statliga myndigheter som polisen och arbetsförmedlingen, säger hon och fortsätter:
– Vi har flera företag som expanderar och behöver rekrytera men det är svårt att hitta personal med rätt kompetens. Det gäller från industrigolvet till högre chefer och där har vi en stor utmaning framöver, säger hon.
Både Elisabeth Fock och Bengt Germundsson tror att samverkan på många olika plan är en av orsakerna bakom Markaryds höga placering i näringslivsrankingen.
– Vi har en slogan i vår vision som lyder: ”Möjligheternas Markaryd – tillsammans gör vi varandra bättre.” Jag tror att en hel del handlar om just att vi jobbar tillsammans, säger Bengt Germundsson.
Fakta: Placeringen för kommunerna i Kronobergs län på Svenskt näringslivs lista:
Markaryd 14
Alvesta 43
Ljungby 66
Växjö 92
Uppvidinge 152
Tingsryd 227
Lessebo 259
Älmhult 269