Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-03-08 KL. 12:22

Blomtunnor ersätts med perenner i besparing

Av Johan W Jönsson

Bybor och besökare i Laholms kommuns tätorter kommer inte att kunna njuta av blomsterarrangemangen i de stora trätunnorna i fortsättningen. De är för dyra i drift och tas bort överallt förutom i Laholms stad samt på ytterligare något ställe.

Blomtunnor ersätts med perenner i besparing
Trätunnorna med blommor ute i tätorterna tas bort. Inne i Laholm får de dock stå kvar. Foto: Johan W Jönsson/arkivbild

Att krukorna tas bort görs som en besparing men även för att kommunen ska bli lite mer hållbar och miljövänlig. Byarna kommer inte att bli helt utan blomsterprakt.

Niklas Wilsson är samhällsbyggnadschef i Laholms kommun:

– Det handlar om ett 90-tal större krukor. Vi byter blommor tre gånger om året och när läget är som det är måste vi titta på kostnadsbiten, säger han.

Wilson förklarar att det är dyrt att åka runt och byta, sköta och vattna blommor i hela kommunen. I dialog med byalagen har kommunen tittat på hur krukorna kan ersättas.

– Vi vill ha något som är mer hållbart och som inte kostar lika mycket att sköta. Vi tror att vi kan göra det mer effektivt och jättesnyggt i alla fall, säger Wilsson.

Hur mycket pengar som sparas på just det här är oklart. Samhällsbyggnadsförvaltningen genomför just nu ett allmänt utvecklingsarbete för att effektivisera på driftssidan.

Ove Bengtsson (S) är vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden:

– Vi förstår att det blir reaktioner då folk säkert gärna vill ha dem kvar. Vår verksamhet kommer bli drabbad av de besparingar som ska göras. Det kommer vi inte undan, säger Bengtsson.

– Vi vill kommunicera ut till allmänheten så att förståelsen ökar. Det kanske blir en del blomsterängar istället för att gräset klipps varje vecka, till exempel, fortsätter han.

Under sommaren behöver tunnorna med blommor vattnas i princip varje dag. Tunnornas frånvaro kommer kompenseras med perenna växter som planteras direkt i marken.

– Det kommer nog inte att märkas så mycket skillnad. Meningen är inte att plocka bort grejer, utan att vi hittar andra lösningar som inte är lika dyra, säger Wilsson.

I Laholms stad, på något ställe i Skummeslöv samt i Ahla kommer några tunnor att få stå kvar. Det handlar dels om att det kommer mycket besökare dit men också för att det blir mer lättskött.


Det byts blommor i tunnorna tre gånger om året. I skrivande stund står höstens växter kvar i tunnorna som finns på Stortorget i Laholm. Foto: Johan W Jönsson