Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2023-10-07 KL. 07:02

Två flyttar får inte frisören att ge upp

Av Johan W Jönsson

Barnen, motorcyklarna och hår. Det är Irena Balaska Semlers liv. Trots att hon sedan länge passerat pensionsåldern har hon inga tankar på att sluta som frisör. Då har hon ändå tvingats flytta Salong Ceasar två gånger de senaste åren.
– Det är ett kreativt yrke precis som att vara konstnär. Det är ingen som frågar när en konstnär ska sluta jobba. Jag kommer fortsätta tills jag dör, ler Irena.

Två flyttar får inte frisören att ge upp
Irena Balaska Semler trivs i sin nya lokal på Storgatan. Hon hoppas bara att kunderna ska hitta henne. Foto: Johan W Jönsson

Sedan år 2005 har Irena Balaska Semler från Strömsnäsbruk varit ett med Salong Ceasar, De första fem åren som anställd och sedan 2010 som ägare.

I juni 2021 brann huset som inrymde salongen ner och Irena blev tvungen att starta om på ett nytt ställe. Hon fick en ny lokal i det blåa rivningshotade huset på Stortorget.

– Men jag var faktiskt hos Josef (Boutros) på Amandas i två månader först. Han villa hjälpa mig och lät mig ha en stol hos honom. Det var väldigt snällt, säger Irena.

Efter två år blev hon dock tvungen att flytta igen då det blivit dags att riva det blåa huset där bland annat gatuköket Roffes också huserade.

– Jag visste att huset skulle rivas förr eller senare när jag flyttade in. Men Staffan (fastighetsägaren Påhlsson) trodde inte att det skulle bli på länge. Men det tog bara två år.

När Staffan fick rivningslov var det bara att försöka hitta en annan lokal i eller nära centrum i Laholm. Jag ville ju fortsätta jobba, att sluta var inget alternativ.

Via en av sina kunder blev Irena erbjuden att flytta in på Storgatan 24. Där bor hon nu granne med Folktandvården. Mittemot salongen ligger Laholms Begravningsbyrå.

– Jag hoppas att kunderna hittar mig här. De är många som går förbi men vi får se hur det blir till sommaren när turisterna kommer, om de hittar hit. Jag lever på hoppet.

Irena har tidigare arbetat som svetsare. Hon var en av de första kvinnorna som utbildade sig till yrket i Sverige. Hon har också såväl lastbils- som busskörkort.

Innan Irena började jobba som frisör på Salong Ceasar hade hon varit på Ullmans och haft eget hemma i huset i Strömsnäsbruk. I början delade hon sin tid mellan orterna.

– Men sedan blev det bara Laholm. Jag trivs väldigt bra här och hade gärna flyttat hit men husen är dyrare här än i Strömsnäsbruk. Kanske någon gång i framtiden.

Irena Balaska Semler hälsar nya som gamla kunder välkomna till Salong Ceasar efter andra flytten på kort tid. Foto: Johan W Jönsson

Vad är så speciellt med Laholm?

– Människorna är sociala, trevliga och öppna här. Alla hälsar och man blir vänligt bemött. Det är mycket turister här på sommaren och det tror jag präglar laholmarna.

Hur länge ska du jobba?

– Jag älskar mitt yrke. Jag älskar att klippa och fixa med hår. Jag tycker om att telefonen ringer och att känna mig behövd. Jag har ingen släkt, få vänner och mina killar är vuxna sedan länge.

Får du inte ont i lederna?

– Nej, jag är tränad och har alltid tränat. Musklerna gör att jag inte sliter på lederna. Så det är inga problem. Jag kommer fortsätta jobba tills jag dör och tvingas lägga ner saxen.

Tisdag till fredag och lördagar, när hon får bokningar, pendlar hon de tolv milen från Strömsnäsbruk till Laholm. Det tar cirka 45 minuter med bil.

– Det går snabbare med motorcykel, säger Irena och får något varmt i blicken.

– Jag har tre motorcyklar. Efter barnen är motorcyklarna mitt allt. När jag var ung hade jag inte råd att ha någon men nu kör jag så mycket jag kan.

Ska du flytta salongen igen?

– Nu flyttar jag inte mer. Jag trivs här och är väldigt tacksam över att det ordnades så att jag kan vara här. Nästa gång jag flyttar blir när jag beställer kista, skrattar Irena och sneglar över vägen.

Bysten av Ceasar som givit namn till salongen fick så klart flytta med till Storgatan. Foto: Johan W Jönsson