KONST 2025-02-14 KL. 17:15

Utställning: Trio konstnärer med naturen i fokus

Av Johan W Jönsson

Teckningsmuseets nya utställning heter ”Svärta” och bjuder på tre olika konstnärers verk ”som berör människans existens, naturen runt omkring oss och vårt förhållande till platser i vårt minne och i den fysiska verkligheten.” Utställningens titel passar blyertsens och tuschens svärta.
– Teckning, såklart, naturen och människans relation till naturen är den gemensamma nämnaren för oss, säger Maria E Harrysson som ställer ut med Karin Granstrand och Dea Svensson.

Utställning: Trio konstnärer med naturen i fokus
Maria E Harrysson ställer ut med Karin Granstrand och Dea Svensson på Teckningsmuseet i Laholm. Utställningen heter "Svärta". Foto: Johan W Jönsson

Karin och Maria har ställt ut ihop förr och Dea och Maria har samarbetat tidigare. Men det är första gången som alla tre ställer ut samtidigt på samma plats. En styrka, menar de.

– Det känns fint att vara en del av något större. Det känns mer avslappnat. Vi jobbar med lite grejer som hänger ihop men det är också väldigt tydligt vem som gjord vad, säger konstnärerna.

I utställningens första rum får besökaren möta Dea Svenssons tuschteckningar där små prickar och tunna pennstreck bygger mjukt framträdande former och detaljer med stor känsla för ljus.

– Jag har en teckning precis i början som visar en landsväg som går in i en stormhärjad granskog som hänger över vägen. I min del ska det vara lite som att gå in i den skogen.

Deas bilder är uppmålade med små streck och prickar. Dea Svensson hoppas att folk ska upptäcka hur lätt det är att teckna på hans sätt och att någon blir inspirerad. ”Jag tar besökaren på en liten skogsvandring”, säger han. Foto: Johan W Jönsson

Det är en blandning mellan en sagoskog och den skog Dea växte upp i, flyttade ifrån och längtar tillbaka till. Hans konstnärsskap handlar mycket om längtan tillbaka till skogen.

– Det är ganska drömska bilder, sagobilder och lite realistiska bilder. Nu är jag i Limhamn i Malmö och jag kommer aldrig flytta tillbaka till Blekinge men jag ska längta dit hela livet, ler Dea.

När besökaren går vidare dyker Maria E Harryssons teckningar på akvarell upp på väggarna. Hon berör det vackra i det farliga och olja på vatten är såväl vackert som farligt.

– Det första verket heter ”Ro utan åror” och är ett slags sorgearbete för mig. Över det som händer runtomkring oss i världen. Jag har lagt det i tema av olja som flyter på vatten, säger Maria.

Det handlar om att försöka hitta det vackra i det som är jobbigt, hemskt och farligt. Det är något lockande med oljans färgskala när den glittrar till i vattnet trots att man vet att det inte är bra.

Verket handlar om hur vi romantiserar naturen och förstör den. Det bara pågår, pågår och pågår, berättar konstnären Maria E Harrysson. Foto: Johan W Jönsson

– Det får stå som symbol för människans överexploatering av naturen och våra resurser. Jag kommer inte sluta med bildserien förrän människan slutar exploatera olja, säger Maria.

Det blir alltså troligtvis ett livslångt åtagande för 45-åriga Maria. Hon har ytterligare en avdelning där hon visar sin största teckning och en skulptur. Temat är detsamma – människans exploatering.

Karin Granstrands kontrastrika teckningar innehåller små scenerier med utgångspunkt i objekt från naturen samt funderingar och intryck från hennes meditativa vandringar i skogen.

– Jag flyttade från Malmö till Dals Långed då jag saknade skogen mycket. Sedan dess handlar mitt konstnärsskap mycket om skogen, om att lära känna skogen och att få en djupare relation till den.

I montrarna syns porträtt av växter och djur för att lära känna skogen bättre, säger konstnären Karin Granstrand.

Hon har byggt upp förlagor med saker som hon hittat på sina skogspromenader, vilka hon sedan tecknat av. Hon har målat små frysta ögonblick eller en slags scenografier.

– Jag vill göra djur och växter till huvudpersoner i mina scenografier. Jag har även gjort skogsskisser som syns i montrar här. Vardagliga lära känna skogen-föremål, säger Karin.

Konstnärerna hoppas att besökarna ska stanna upp och återkoppla till något man tappat bort. Man ska hitta tillbaka och återkoppla till naturen för att återhämta sig.

– Vi hoppas också att besökarna ska få se något nytt och något som de själva kanske inte fyller sitt tomrum med. Att man kanske försöker se världen som vi se den för en stund.

Konst av Dea Svensson. Foto: Johan W Jönsson

Utställningen ”Svärta” varar mellan den 15 februari och 25 maj. Utställningen öppnar den 15 februari med vernissage. Konstnärerna medverkar.

Parallellt och över sommaren pågår den mindre utställningen ”Till havs – sjökort, navigation och äventyr”. I utställningen får besökaren följa sjökortens utveckling genom åren.

Konst av Maria E Harrysson. Foto: Johan W Jönsson

Den mindre parallella utställningen ”Till havs – sjökort, navigation och äventyr” är en del av det regionala samarbetet Vattenreflektioner – Halland 2025. Foto: Johan W Jönsson