Klik venligst
KONST 2024-06-14 KL. 12:16

Minnen och drömmar i olika lager

Av Johan W Jönsson

Helga Holmén från Falkenberg står för sommarens utställning på Stadshusgalleriet. Hon välkomnar besökarna till sin drömvärld. Motiven på målningarna känns igen men de passar inte alltid ihop. Temat är drömmar och minnen.

Minnen och drömmar i olika lager
Helga Holmén ställer ut på Stadshusgalleriet i sommar. Här med sin tolkning av Rysslands invasion av Ukraina. Foto: Johan W Jönsson

I Holméns bilder är det mycket kontraster. Såväl olika material som olika historier och olika saker och figurer möts i hennes konst. Konsten är naturalistisk men inte realistisk.

– Tittar man på den här tavlan så är det till exempel en ekorre som är alldeles för stor, med en rävsvans. Man känner igen sig men samtidigt hänger det inte ihop, säger Helga.

Hon jobbar med drömmar och minnen. Det kan vara något som hänt henne själv eller någon annan. Både Helga själv och människor i hennes närhet finns på bilderna.

– Mitt tema är drömmar och minnen som jag skapar en historia av i målad form. Det jag visar här är jag. Det är så här jag jobbar och jag jobbar alltid med olika material i målningarna.

– Bakgrunden kan vara målad i kol och akryl medan figurerna är målade i olja. Det är inte bara svartvitt kontra färg, utan även att materialet är annorlunda, säger hon.

Helga Holméns konst är naturalistisk men inte realistisk. Ekorrens huvud är för stort, och ser du, den har rävsvans. Foto: Johan W Jönsson

Ljuset reagerar olika på till exempel olja och akryl. Därför kan målningarna ses som i olika lager. Det är även så Helga tänker sig minnen. Att det finns olika lager som bygger på varandra.

Utställningen heter ”Utsikt från en sommar”. Så heter också ett av verken (i en serie) som finns på Stadshusgalleriet. Alla målningar som visas har dock inte sommartema.

– Det var en serie som jag gjorde förra sommaren. En av målningarna är sålda. Då jobbade jag med tre olika skogsmotiv. Granskogen är såld. Bokskogen heter ”Utsikt från en sommar”.

Det finns även en tavla med en björkskog. Verken handlar om barns fantasier. Pojkarna i ”Utsikt från en sommar” är i färg medan flickan är svartvit då hon är på väg in i en fantasivärld.

Senast har Helga Holmén ställt ut i Karlstad. Efter utställningen i Laholm ska hon i höst ställa ut på Kulturhuset i Falun. ”Utsikt från en sommar” öppnar 15 juni och pågår till den 20 juli.

På öppningsdagen är det vernissage, med konstnären på plats, melan klockan 11 och 14.

Utställningen är döpt efter tavlan opå bilden. "Utsikt från en sommar". Foto: Johan W Jönsson