Klik venligst
HISTORIA 2023-07-27 KL. 14:00

Ingo och Floyd på Maxi

Av Claes Kanold

Ingemar ”Ingo” Johansson och Floyd Patterson möttes för första gången 26 juni 1959, i en boxningsring i ett fullsatt Yankee Stadium i New York. Ingo vann matchen på knock out i tredje ronden och blev därmed världsmästare i tungviktsboxning.

Ingo och Floyd på Maxi
Foto: Bilder i Syd

Detta kom att bli inledningen till en livslång vänskap. Som höll i sig trots att Floyd återerövrade titeln något år senare och sedan behöll världsmästarbältet även i deras tredje och sista fight ytterligare ett år därefter.

Floyd blev en stor Sverige-vän och besökte regelbundet vår land. I mitten av 1970-talet öppnade han en hamburger-restaurangkedja som träffande (!) nog hette Floyd´s. Konceptet blev framgångsrikt och övertogs efter några ronder av den statliga konkurrenten Clock. Från Knock till Clock skulle man kunna skoja till det ifall man var på det humöret.

Kompisarna Johansson och Patterson ställde upp i ett otal sammanhang på svensk mark, bland annat deltog de tillsammans i Stockholm Marathon 1982, lustigt nog samma år som författaren av dessa rader genomförde sin debut på den 42 195 meter långa tortyrsträckan. Och Yes vi sågs i trängseln och kom i mål med en halvtimmes mellanrum.

Fotot är taget i ICA Maxi Mellbystrand 1990. The Champ x 2 var där för att ”signera varor” som det står i bildtexten. Det var under en av flera liknande turnéer land och rike runt. Även före detta pugilister behöver ju sätta mat på bordet. Vid ett av dessa tillfällen, på varuhuset NK i Stockholm, passade artikelförfattaren på att inhandla en signerad affisch föreställande de bägge kombattanterna, poserande efter en av de legendariska titelmatcherna. Den kostade 300 kronor, varav en del gick till välgörande ändamål. Jag bad dem skriva ”Caroline – you´re a knock out” och gav den som en romantisk geist till den kvinna som just då ägde mitt hjärta. Tyvärr slog(!!) den inte så väl ut som jag hade hoppats. Hon gjorde nämligen slut veckan därpå. Man skulle behållt affischen, fast utan den där hälsningen.

Floyd Patterson gick bort 2006 och Ingemar Johansson 2009. Men de har skrivit in sig i historieböckerna och finns för evigt bevarade i miljontals människors minne. Inte minst hos de Mellbystrandsbor som lyckades komma över någon av de varor de signerade i det där köpcentret för 34 år sedan.