Klik venligst
HANTVERK 2023-08-30 KL. 11:52

Laholmarna floramästare i rikstäckande tävling

Av Johan W Jönsson

När den tredje upplagan av den nationella floristtävlingen Floramästerskapen avgjordes på Fredriksdal museer och trädgårdar hamnade laholmare i topp. Jessica Ottosson och Karin Persson, som tidigare jobbat ihop på Flora garden, kammade hem förstaplatsen.
– Överraskande men fantastiskt roligt!, säger Jessica.

Laholmarna floramästare i rikstäckande tävling
Jessica Ottosson och Karin Persson vann den nationella tävlingen Floramästerskapen. Foto: Floramästerskapen

Floramästerkskapen är en nationell partävling med florister från hela Sverige. Paren som tävlar blir antagna och har olika mycket tävlingsvana.

– Jag tävlade med min ex-chef Karin som ägde Flora garden i många år. Jag jobbade där samtidigt som jag studerade till floristlärare på Göteborgs universitet, säger Jessica.

När Karin sålde Flora garden beskriver Jessica det som att de båda blev ”kreativa kompisar” som tillsammans får utlopp för sin floristik.

– Karin är frilansande florist och jag jobbar på Hotell Mårtensson i Halmstad som florist och dekoratör på halvtid. Sedan jobbar jag även på Natureme.

Totalt var det 16 par som tävlade på Floramästerskapen. Fredriksdal firar 100 år i år. Så det övergripande temat var fest och firande.

– Eftersom att jag tävlar för Hotell Mårtensson så använde vi oss av återbrukade champagnekorkar från hotellet. Vi gjorde arbeten som skulle ge en association till champagne.

– Arbetena symboliserade en flaska som poppar kan man säga och så hade vi kolsyrat vatten i tråget i vaserna så att det såg ut som bubbel. Lite nytänk kanske.

Jessica Ottosson och Karin Persson in action på Floramästerskapen där de stod som segrare. Foto: privat

Juryn tyckte att Karin och Jessica hade gjort ett tekniskt och noggrant arbete. Ett ”lagarbete där man verkligen tagit till vara på varandras kunskap och tillsammans skapat magi.”

– Jag och Karin har alltid synkat när det gäller vad vi tycker om, noggrannhet, färg och form. Så det var jätteroligt att tävla ihop. Vi fick höra att vi var ett väloljat par, ler Jessica.

Var det hård konkurrensen?

– Det var det absolut! Det var 16 duktiga par. När vi gick runt och tittade efter så såg man hur skickliga alla var - fantastiskt!, hyllar Jessica.

Det var nytt publikrekord för tävlingen och mycket folk som tittade. Jessica har tävlat när hon var yngre, innan hon skaffade familj. För Karin var det tävlingsdebut.

– Därför var det extra kul att det gick så bra. Det fanns flera rutinerade tävlande som varit med på SM och i andra sammanhang tidigare.

Jessica och Karin använde sig av champagne-tema för att skapa feststämning med sitt arrangemang. Foto: privat

Har ni fått blodad tand nu?

– Ja, det tror jag. Nu vågar man kanske ge sig ut på ett annat vis. Vi är två gammeltackor men det är aldrig försent. Man är aldrig för gammal för att göra något nytt, skrattar Jessica.

Utöver äran och diplom fick Karin och Jessica även en mindre summa pengar från en av leverantörerna som de kan använda för att tävla vidare.

Hur kändes det när ni ropades upp som vinnare?

– Vi var nog överraskade. Vi klappade med de andra och fattade inte varför vinnarna inte gick upp, tills vi kom på att det var vi. Det var oväntat men mycket glädje, så klart, avslutar Jessica.

På andra plats kom Cajsa Johansson från Floristutbildarna i Västerås och Cajsa Kolberg från Fridhs blommor i Köping.

På tredje plats kom Linda Wahldén från Interflora Söderblommor i Malmö och Sofia Carlsson från Interflora Bellis by Sylvia i Ängelholm. De sistnämnda röstades även fram som publikens vinnare.

Blomsterarrangemanget hänförde juryn som tyckte att Karin och Jessica skapat magi. Foto: privat

Fakta:

Juryns motivering för det vinnande paret:

”Med perfektion och noggrannhet i varje detalj har man skapat blomsterarbeten som hänför. Lagarbete där man verkligen tagit till vara på varandras kunskap och tillsammans skapat magi.”

Om Floramästerskapen

Floramästerskapen är en partävling i floristik med fokus på hållbarhet och blommor i säsong. Årets tema var fest och firande och 16 par deltog och arbetade fram sina bidrag inför publik. Tävlingsledare var blomsterprofilerna Heidi Mikkonen och Sara-Lisa Ludvigsson.