Laholmare hjälper till att återställa Notre Dame
Av Johan W Jönsson
Det är fyra år sedan Notre Dame brann. Den gotiska katedralen från 1100-talet slukades av lågorna och synen chockade en hel värld. Nästa år ska Notre Dame åter kunna ta emot besökare. En av dem som handplockats för att bygga upp den anrika byggnaden är Samuel Nilsson från Hjörnered.
– Jag har varit med om häftiga projekt förr. Men detta slår allt, säger Samuel.
Samuel Nilsson från Hjörnered är på plats i Frankrike för att hjälpa till att återuppbygga Notre Dame. Han är den enda hantverkaren från Sverige som handplockats för arbetet. Foto: privat
Det var den 15 april 2019 som Notre Dame stod i lågor. Spiran föll, klockan och delar av valvet förstördes i branden. Nu byggs katedralen upp igen.
Det har röjts upp bland spillrorna och specialister har rengjort den gigantiska orgeln och de stora 400 år gamla målningarna. Nu arbetas det med att ersätta skeppet.
Arbetet med träkonstruktionen involverar otalet hantverkare från hela världen. En av dem, den enda från Sverige, som handplockats för ändamålet är Samuel Nilsson.
– Vi är snart färdiga med att hugga allt timmer. Det har huggits här sedan i januari. Jag ska vara här i totalt en månad, berättar Samuel.
Han blev kontaktad i augusti och var nere i Frankrike på ett möte i september. Han var den enda icke-fransmannen på träffen. Så det blev en speciell upplevelse.
– Hela dagen visades det ritningar på konstruktionen, det berättades om skogen och projektet men allt var på franska. Så jag förstod inte så mycket, skrattar Samuel.
– Hela Notre Dame-projektet sker väldigt diskret. Vi får inte dela någonting på sociala medier och de flesta av mina vänner vet inte att jag är här nere än, fortsätter han.
Erbjudandet om att hjälpa till med återuppbyggnaden av Notre Dame fick han genom en fransk kontakt. Samuel är traditionell byggnadsvårdare och yx-nörd.
– Byggnadsvårdsvärlden är global men ganska smal. De större namnen i de olika länderna har ofta koll på varandra. En av mina yxkontakter visste att jag bilade timmer och var van vid yxa.
– Han frågade mig om jag var intresserad av att komma till Frankrike och hjälpa till och det var jag. När jag sedan fick reda på att det var Notre Dame stack det ju ut lite, skrattar Samuel.
Det är inte ett jobb man tackar nej till?– Nej, det är det inte. Jag har egentligen året fullt med jobb men för en sådan här sak tar man sig tid. Det är en chans man får en gång i livet.
Samuel menar att det jobbigaste var att lämna familjen med sambo och en treårig son kvar hemma. Men att ta jobbet i Frankrike gjordes med sambons goda minne.
– Hon tyckte absolut att jag skulle åka. Då fyller hon ändå jämnt när jag är borta. Men de båda kommer ner i slutet av min vistelse här så att vi får lite tid tillsammans. Det blir fint!
Samuel använder en saxslipad bila i fransk stil. Ekstocken på bilden är betydligt mindre än de han hugger i Frankrike. Det får inte delas något från arbetsplatsen eller som kan relateras till företaget som utför jobbet. Foto: privat
Hur ser en dag ut?– Jag hugger 12-13 meters ekstockar hela dagarna. Vi svallhugger bort bark och ytved, grovhugger och sedan använder vi olika bilyxor för att hugga till fyrkantsvirke.
Kan inte en maskin göra det jobbet?– En del av kulturvärdet är att bevara teknikerna. Sätter man in sågade bjälkar blir det en annan byggnad och man tappar en viss känsla. Det är för att bevara det traditonella.
– De vill att det ska se ut som det gjorde innan. Det är extremt hög nivå på huggandet här. Man måste verkligen kunna hantera de stora bilorna så att det blir rätt mönster.
Samuel använder en yxa smidd i Bräcke smedja av smeden Bertil Pärmsten. Han har smitt flera yxor åt Samuel tidigare och han är lyrisk över hantverket.
– Jag skickade lite mått och önskemål. Sedan gjorde Bertil sin magi i smedjan. Resultatet blev en saxslipad bila i fransk stil som har blivit uppskattad av flera här nere.
Arkitekter kommer ibland och kollar av så att nivån i arbetet hålls. Det går inte att lämna ifrån sig vad som helst när timret skall till Notre Dame.
– Jag har varit med om häftiga projekt förr. Men detta slår allt. Det finns många häftiga byggnader i Sverige men ingen i den här dimensionen. Det känns definitivt ärofyllt att få göra det här jobbet.
– Det är något i hästväg! Att få jobba med alla dessa fantastiska människor också. De har valt ut otroligt skickliga hantverkare i den traditionella byggnadsvärlden, säger Samuel.
Han och de andra hantverkarna jobbar, lever och bor tillsammans och lär sig av varandra. Att lönen är något sämre än i Sverige kompenseras av upplevelsen.
Vad är grejen med yxa?– Det är ett fantastiskt verktyg! Med en yxa kan du bygga ett hus utan någon elektricitet. En yxa är så mångsidig att den är svår att jämföra med något annat.
Samuel har fått frågan om han är intresserad av att komma och sätta upp takkonstruktionen i slutet av sommaren. Han har inte bestämt sig hur han ska göra än.
– Jag får se men det hade varit kul att få vara med och montera. Nu bearbetar vi timret och får mest se stora ekstockar. Det lockar att få en bild av helheten, avslutar Nilsson.
Fakta:Detta är Notre Dame:
Katedralen i Paris började byggas 1163 under kung Ludvig VII:s regeringstid och tog runt 200 år att färdigställa. Den formgavs av Maurice de Sully.
Byggnaden pryds av skulpturer av mytologiska varelser, så kallade gargoyler, som ofta är sammansatta av flera djurkroppar.
Katedralen var skådeplatsen för Victor Hugos berömda roman "Ringaren i Notre-Dame" från 1831, där den puckelryggade huvudpersonen Quasimodo finner en fristad i katedralen där han anställs som klockringare.
Fakta: TT
Så här såg det ut när Notre Dame stod i lågor. Nu byggs katedralen upp igen och den ska återfå sin tidigare glans. Arbetet görs på traditionellt vis. Foto: Adobe Stock