Klik venligst
HANTVERK 2023-06-29 KL. 06:02

Jeans och virkat på Kungsladugården

Av Johan W Jönsson

Monica Sönnes kreativa jeansåterbruk har blivit en succé. Nu ställer hon ut hemma på Kungsladugården för tredje sommaren i rad. I år får hon sällskap av sin före detta kollega Karin Skog och hennes fina virkade ”Karindockor”.

Jeans och virkat på Kungsladugården
Monica Sönne och Karin Skog ställer ut sitt jeansåterbruk respektive sina virkade dockor på Kungsladugården i juli. Foto: Johan W Jönsson

Monica är före detta textillärare och som pensionär förverkligade hon en dröm om att hitta på något i vinkelbyggnaden till framhuset på Kungsladugården.

– Jag har hela tiden tänkt att jag ska göra något med den gamla delen av huset och nu fungerar den som utställningslokal, berättar Monica.

Under juli månad ställer hon ut sitt jeansåterbruk och precis som förra året får hon sällskap av en medutställare. I år det läraren Karin Skog, som även läser in ljudböcker då och då.

– Jag tog faktiskt över som textillärare på Veingeskolan efter Monica. Sedan var vi kollegor ett antal år då hon hade teoretiska ämnen, berättar Karin.

Monica Sönne har alltid haft en kreativ ådra och hösten 2020 började hon återbruka jeans. Hennes kuddar, väskor, påsar, grytlappar och grytunderlägg blev uppskattade.

I häftet finns en beskrivning på Karins mönster. Det står exakt hur man ska göra för att kunna för att virka en Karindocka eller en kanin. Foto: Johan W Jönsson

LT var först med att skriva om Monica och hennes skapelser. Efter det hängde annan media på. Sönne hamnade såväl i andra tidningar som på radio och TV.

– Återbruk ligger i tiden. Jag tänkte egentligen aldrig att det jag gör skulle bli så stort men jag blev uppmuntrad av andra och nu är det tredje sommaren jag ställer ut, ler Monica.

Karins specialnisch inom textilslöjd har blivit virkning. Då hon jobbat på en dockteater trillade hon in på att virka dockor och sedan ett antal år säljer hon mönster till sina Karindockor.

– Virkning blev mitt huvudintresse och jag tyckte att det var så vansinnigt roligt att virka dockor. Eftersom att jag är lärare och vill lära ut började jag skriva ner mönstret, säger Karin.

Det mynnade ut i att hon startade sitt företag där hon ger ut mönster samt garnkit till sina virkade dockor och kaniner. Men hon säljer inte sina dockor.

– Jag får ofta frågan men, nej, jag gör inte det. Det beror på att en sådan här dockkropp tar mig tio timmar att virka, säger Karin och håller upp en av sina dockor.

– Handarbete är inne igen. Fler och fler upptäcker det meditativa med det. När allt annat snurrar så sjukligt fort är det så skönt att bara ta maska för maska, säger Karin.

Virkning har kommit tillbaka och är inne igen. Det har Karin sett bland sina elever i skolan som hittar videos på Youtube. Här är hennes Karindockor i olika storlek. Foto: Johan W Jönsson

– När Karin sa ja till att vara med så tänkte jag att då kör jag virktema plus jeansåterbruk. Jag visar bland annat min moders överkast och min dotters svärmors dockor också, säger Monica.

Sönne menar att hantverket hon sysslar med håller henne ung i sinnet. Hon funderar hela tiden på olika lösningar och vad hon ska göra härnäst.

– Just nu har jag snöat in på tredimensionella blommor. Det är dock inte riktigt färdigt än. Jag har dessutom två förslag på väskor till batterier till elcyklar som jag visar upp.

Vad går bäst?

– Kuddarna har alltid gått bra. Det är många som vill ha till barn och barnbarn. Jag säljer även mycket grytlappar och grytunderlägg, säger Monica.

Utställningen på Kungsladugården är öppen varje helg fram till sista helgen i juli. Då har nämligen både Monica och Karin blivit antagna att vara med på Båstad Hantverksmässa.

Väskor till batterier för elcyklar är nytt för i år. Det är även kassar för vinflaskor som kan vara bra när man blir bortbjuden. Monica Sönne visar sina nyheter. Foto: Johan W Jönsson

Utöver dockor virkar Karin även kaniner. Också dessa säljs det mönster till. Foto: Johan W Jönsson

Monica gör endast kuddar med glada figurer. Kuddarna har från start varit den mest populära prylen av det som hon säljer. Foto: Johan W Jönsson

Allt på Karin Skogs Karindockor är virkat, inklusive kläderna. Även de små händerna är virkade. Det är dock pilligt, erkänner hon. Här syns dockan Rakel på ett överkast virkat av Monica Sönnes mamma. Foto: Johan W Jönsson

Kristina Johanssons dockor kan också ses på utställningen. Foto: privat