FÖRETAGANDE 2023-12-05 KL. 17:10

Byalaget engagerat när butiken söker ny ägare

Av Johan W Jönsson

Ica Nära i Hishult har varit till salu sedan i oktober. Det har funnits och finns intressenter men ännu är det inte klart om eller när någon tar över. För byalaget är frågan prioriterad.
– Butiken är jätteviktig för Hishult. Det är samhällsservice för invånarna här, säger Marcus Wärring i styrelsen.

Byalaget engagerat när butiken söker ny ägare
Ica Nära i Hishult har varit till salu sedan i höstas. Än så länge har ingen slagit till och i februari försvinner butiken om ingen tar över efter de nuvarande ägarna. Foto: Johan W Jönsson

Jeanette Malmgren Baard har drivit Ica-butiken i 14 år. Under de senaste åren tillsammans med sin man Lasse Malmgren Baard. Men i februari lämmar de orten för att driva en ny butik.

– Just nu står det lite still. Vi ska ska se om vi kan hjälpa till att hitta en lösning. Pusha för att hitta någon som vill ta över och driva butiken vidare, säger Wärring.

– Skulle inte det fungera så kanske vi kan få till en ekonomisk förening för att på något sätt behålla butiken. Den är otroligt betydelsefull för byn, inte bara för livsmedel, fortsätter han.

Wärring menar att butiken är viktig samhällsservice för Hishult. Det handlar även om till exempel post och mediciner, utöver mat. Dessutom är det en samlingspunkt i byn.

För äldre och yngre personer i Hishult, som inte tar sig utanför byn lika ofta, är butiken extra viktig. Det är inga enorma avstånd till Råstorp, Knäred eller Våxtorp men det krävs ändå bil.

– Vi har skola, vi har bank och vi har vår butik. Det betyder mycket för att Hishult ska fortsätta att vara livskraftigt. Det flyttar folk hit och det föds barn. Men det krävs att vissa delar finns på plats.

Byalaget är oroat över att även den intilliggande bensinmacken ska försvinna om butiken försvinner. Detta då flödet av folk troligtvis blir mindre på platsen.

Byalaget i Hishult är månt om att butiken på orten blir kvar. Längst till vänster syns Marcus Wärring som uttalar sig i texten. Foto: privat

Fastigheten ägs inte av paret Malmgren Baard. Det är bara verksamheten som är till salu. Livsmedelsbutiken har legat uppe på Blocket för 650 000 kronor.

– Det har funnits och det finns intresse. Sedan gäller det att hitta finansiering. Det handlar inte om någon jättesumma men det gäller ändå att komma överens med banken.

– Det kanske går att hitta en hybridlösning där någon som inte har möjlighet att ha 100 procent ägarandel men en större del och att en finansiär går in på resterande del.

Där är byalaget berett att hjälpa till med kontakter för att försöka hitta lösningar. Byalaget kommer inte att ha möjlighet att ta över och driva butiken men styrelsen bistår gärna.

– Att vi skulle driva butiken är nog ingen bra idé. Men att förmedla kontakter och hjälpa till i en dialog för att försöka få till en lösning är vi väldigt intresserade av.

Innan Jeanette Malmgren Bard tog över butiken i Hishult hade hon drivit Perssons Livs och Strandhugget i Mellbystrand i flera år. I februari tar hon och Lasse över Tempo i Gullbrandstorp.

– Jeanette och Lasse har trivts bra i Hishult och hade säkert gärna varit kvar om butiken legat närmare Halmstad, där de bor. Det är ju en bit att pendla, säger Marcus Wärring.

De eller den som tar över kommer inte att kunna driva vidare verksamheten som en Ica-butik. Precis som när det gäller Ysbyhallen så tycker Ica att omsättningen för butiken varit för låg.

– När min familj flyttade till Hishult 1987 fanns det tre Ica-butiker i Hishult. Ica säger att de är mycket för småbyar men det är uppenbarligen inte där de vill vara.

– Men det finns ju andra alternativa kedjor som man kan ansluta sig till, avslutar Wärring.