Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-03-20 KL. 17:12

Anrik förening får bidrag i efterskott

Av Johan W Jönsson

Knäreds Föreläsningsförening, som nyligen firade 110 år, missade att söka kulturbidrag från kommunen inför förra höstens föreläsningar. Kultur- och folkhälsonämnden har nu gjort ett undantag och beviljat föreningen bidrag i efterhand.
– Väldigt skönt! Det hade varit en hård smäll för oss att gå miste om de slantarna, säger den anrika föreningens ordförande Lars Ingemarson.

Anrik förening får bidrag i efterskott
Lars Ingemarson är ordförande i Knäreds Föreläsningsförening. Han är glad över att föreningen beviljas bidrag av kommunen retroaktivt. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv

Normalt sett ska ansökningar om kulturstöd göras innan arrangemang genomförs. Men denna gången har kultur- och folkhälsonämnden beslutat att bevilja bidrag i efterhand.

– Knäreds Föreläsningsförening är en väletablerad förening och de har en återkommande verksamhet från termin till termin, säger nämndsordförande Gudrun Pettersson (C).

– Föreningen har funnits i väldigt många år. Även aktiviteten, i den formen och med det bidraget har pågått i väldigt många år. Vi vet att de uppfyller kraven, fortsätter hon.

Knäreds Föreläsningsförening har tidigare fått 2 500 kronor per föreläsning och det är också det man nu fått retroaktivt med totalt 12 500 kronor, trots att man missade att ansöka.

– Något har gått snett med ansökan, de har gjort en i efterhand som vi har tagit ställning till. Men jag vill poängtera att det är ett undantag då det är en så väletablerad förening, säger Pettersson.

På frågan kring huruvida verksamheten inte kunde påmint föreningen när de såg att ansökan inte kommit in som den brukar förklarar Pettersson att det troligtvis redan varit för sent.

– Det finns inget särskilt ansökningsdatum. De som söker kulturstöd ska göra det i förväg. Man söker löpande och det är inget som sker per automatik, säger nämndsordföranden.

Nämnden var i princip enig i frågan. Det blev ingen omröstning eller votering. Men Angela Magnusson (M) valde att inte inte delta i beslutet. Det handlade dock inte om jäv.

Lars Ingemarson är ordförande i föreläsningsföreningen och han blir glad när LT ringer och berättar att de får sitt bidrag för förra hösten retroaktivt, trots missen.

– Det låter riktigt bra! Det här har aldrig någonsin fallerat tidigare. Jag hade tyckt att det varit lite konstigt om man inte hörsammat den skrivelse som vi lämnade in, säger han.

– Jag skrev ansökan om bidrag i slutet av förra sommaren. Sedan tänkte jag inte mer på det. I januari ringde kassören och berättade att det inte kommit in några pengar.

Lars tyckte att det var märkligt och hörde av sig till kommunen, som inte kunde se att någon ansökan kommit in. Inte heller Ingemarson hittade ansökan på sin dator.

– Jag vet att jag har skrivit ansökan men jag har inte hittat någon bekräftelse på att jag skickat den. Vad som hänt vet jag inte. Tekniken kan ibland vålla en spratt, säger Ingemarson.

Han hörde av sig till kommunen igen, som sett att föreningen hade haft verksamhet under hösten 2023. Ingemarson skrev till nämnden och blev ombedd att göra en ny ansökan.

– Det gjorde jag och nu har vi få alltså beviljats pengar. Det tackar vi för! Då har lite av det sunda bondförnuftet segrat. Vi bedriver en viktig verksamhet, det tycker både vi och kommunren.

– 12 500 kronor är småpotatis för en del men för oss är det oerhört viktiga pengar. Såväl lokalhyran som arvodet för föreläsarna har gått upp, så vi behöver de här slantarna.

Ska du vara noggrann med att få kvittens nästa gång?

– Det är klart att man kan rannsaka sig själv, att jag inte kollade att jag verkligen fick en kvittens att ansökan gått iväg. För det fick jag nu inför vårterminens föreläsningar, avslutar Lars Ingemarson.

Den totala budgeten för kulturstöd i Laholms kommun uppgår under 2024 till 200 000 kronor.