Av Rickard Gustafsson
Den största utdelningen i Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelses historia. Inte undra på att de rekordmånga föreningarna jublade.
– Ett fantastiskt initiativ och det visar hur starkt förankrad banken är i föreningslivet och samhället, säger Mikael Johansson i Laholms FK som fick 50 000 kronor.
Utvecklingsstiftelsens ordförande Lars-Göran Persson hade dagen till ära tagit på sig tomteluva och hade sina nissar, förra kommunrådet Erling Cronqvist och bankens vd Dennis Davidsson, till hjälp.
Det kunde behövas då inte mindre än 24 föreningar fick dela på 640 000 kronor.
Rekord både beträffande pengar och mottagare.
– Det är åttonde gången som vi delar ut bidrag sedan 2019 och totalt har vi delat ut över fyra miljoner kronor. Otroligt roligt att få dela ut de här pengarna, då många underskattar föreningarnas stora betydelse för samhället, säger Lars-Göran Persson nöjt.
Tomtefar, utvecklingsstiftelsens ordförande Lars-Göran Persson, har precis överräckt en check till John Nilsson i Vindrarps Volleybollklubb. Pengarna ska gå till klubbens nystartade satsning i Knäred. Foto: Rickard Gustafsson
Den fetaste checken, 60 000 kronor, fick Skogaby golfklubb som nästa säsong drar i gång ett projekt för att locka fler ungdomar till banan.
– Vi vill erbjuda fler barn och unga möjligheten att börja spela genom att erbjuda dem nybörjarutbildning, löpande juniorträning, rangekort, medlemskap i ett år och lån av utrustning helt kostnadsfritt, säger Johnny Nilsson, ordförande i SGK.
– Målet är att nå ut till ungdomar som saknar en vettig fritidssysselsättning. Inom golfen umgås man över åldrarna och det är en fostrande idrott man kan hålla på med genom hela livet.
Skogaby golfklubbs ordförande Johnny Nilsson mottar en check på 60 000 kronor av utvecklingsstiftelsens ledamot Erling Cronqvist. Foto: Rickard Gustafsson
Laholms FK fick 50 000 kronor, vilket ska användas för att ge rörelsehindrade en bättre upplevelse på Glänninge Park.
– Pengarna ska gå till en handikappanpassad läktare med ramp samt en upprustning av vår handikapptoalett, som snällt sagt är eftersatt, säger Mikael Johansson.
Som rullstolsburen är det i princip omöjligt att ta sig upp på läkaren. Samtidigt är det svårt att se matcher från marknivå då det runt arenan finns reklamskyltar.
– Det är efterfrågat bland våra supportrar. Det är flera som är rörelsehindrade eller har kommit upp i åldern och vi vill tillgodose allas behov och dem möjlighet att följa fotbollen, säger sportchefen Ola Nilsson.
Till sommaren finns det en hjärtstartare i Veinge, tillgänglig dygnet runt för allmänheten. Lotta Johansson och Thomas Karlsson tog emot en check på 25 000 kronor från sparbankens vd Dennis Davidsson. Foto: Rickard Gustafsson
Veinge byalag ansökte om pengar till att införskaffa hjärtstartare och fick 25 000 kronor.
– Det är tänkt att den ska placeras på Solhemmet som är bemannat dygnet runt. Det är bra både för äldreboendet och befolkningen att man när som helst kan få tillgång till en hjärtstartare, säger vice ordförande Thomas Karlsson.
Byalagets kassör, Lotta Johansson, hoppas att utrustningen ska vara på plats i vår/sommar.
– Vi är jätteglada för de här pengarna. Det är en trygghet för samhället och vi vet att det finns flera SMS-livräddare i byn som vet hur man använder den.
Fakta: Föreningarna som delade på 640 000 kronor
Skogaby golfklubb, 60 000
Fågelsångs festplats, 50 000
Knäreds Forskarring & Hembygdsförening, 50 000
Knäreds IK, 50 000
Laholms FK, 50 000
Veinge Hembygdsförening, 50 000
Le Petit Boule, Knäred, 35 000
Mellbystrandsförening, 35 000
Vallberga Gymnastikförening, 35 000
Laholms IF, Friidrott, 25 000
Skummeslövs Badortsförening, 25 000
Veinge byalag, 25 000
Våxtorps Bois, 25 000
Laholms Scoutkår, 20 000
Vindrarps Volley, 20 000
Mellby Gymnastikförening, 15 000
Ysby byalag, 15 000
Caprifolens Voltigeklubb, 10 000
Knäreds Föreläsningsförening, 10 000
Länken Laholm, 10 000
Södra Hallands Hembygdsförening, 10 000
Ränneslövs GIF, 7 000
Ahla byalag, 5 000
Laholms Trädgårdssällskap, 3 000
Lokalen i sparbankens källare var fylld av ideella och starka föreningskrafter från hela Laholms kommun. Foto: Rickard Gustafsson