Av Rickard Gustafsson
Tillagningsköken vid sjukhusen i Halmstad och Varberg kan komma att stängas. Region Halland planerar i stället ett nytt centralkök utanför sjukhusområdena.
Region Halland vill förändra hur maten till patienterna på länets sjukhus tillagas.
Regionstyrelsen har beslutat om en ny inriktning för måltidsförsörjningen – ett förslag som innebär att dagens tillagningskök i Halmstad och Varberg på sikt kan läggas ner.
I stället planeras ett nytt centralt kök på annan plats i regionen. Där ska måltiderna tillagas, kylas och portionsförpackas innan de skickas ut till sjukhusen.
Syftet är att skapa en mer flexibel och effektiv hantering, samtidigt som maten fortsatt ska lagas i egen regi.
– Vi är eniga och trygga i inriktningsbeslutet. Det är ett viktigt steg mot att kunna erbjuda en flexibel måltidsförsörjning som kan anpassas efter patientens behov. Det är ett stort pussel som läggs i ombyggnationen av våra halländska sjukhusområden och detta är en del i det arbetet, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M).
Exakt var det nya centralköket ska ligga, vad det kommer att kosta och när det kan stå klart är ännu inte bestämt.
Regionstyrelsens beslut är ett första steg – den slutliga prövningen sker i regionfullmäktige, som väntas besluta om fortsatt utredning nästa år.
Mindre kök kommer dock att finnas kvar vid sjukhusen i Varberg och Halmstad med inriktning på specialkost, kaféverksamhet och personalmat.
