Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2023-06-21 KL. 09:34

Fler fall av gonorré väntas i Halland

Av Rickard Gustafsson

Senaste halvåret har antalet fall av könssjukdomen gonorré ökat oroväckande i Sverige. Hittills har ökningen inte märkts av i Halland, men det är bara en tidsfråga menar Region Hallands smittskyddsläkare Maria Ryberg-Mo som dessutom oroar sig för att allt fler ungdomar inte använder kondom.

Fler fall av gonorré väntas i Halland

Gonorré är en sexuellt överförd infektion som överförs genom samlag (vaginalt eller analt) eller genom munsex. Enda sättet att skydda sig mot gonorré vid sexuella kontakter är att använda kondom.

Samtidigt slår Folkhälsomyndigheten fast att användningen av kondom minskar bland ungdomar. Andelen 15-åringar som använder kondom har mer än halverats på ett decennium, visar studien.

De här två faktorerna i kombination väcker oro i Region Halland.

– Vi ser ännu inte någon ökning i Halland men det räknar vi med bara är en tidsfråga, eftersom man ser en tydlig ökning generellt i Sverige och även i närliggande regioner, säger Maria Ryberg-Mo, smittskyddsläkare i Halland.

Maria Ryberg-Mo, smittskyddsläkare i Halland, ser med oro på de ökande fallen av gonorré i Sverige och menar att det bara är en tidsfråga innan fallen ökar även i Halland.

Foto: Region Halland

Under en längre tid har gonorré varit ovanligt i större delar av den sexuellt aktiva befolkningen i Sverige (till skillnad från klamydia) och det har därför inte varit så stort fokus på det.

Nu ser mönstret ut att ändras och gonorréfallen sker inte enbart i grupper med högt risktagande sexuellt.

– Ökningen av gonorré i Sverige är särskilt oroväckande i kombinationen med den minskande kondomanvändningen bland unga. Här behöver vuxna runt ungdomarna också hjälpa till att upplysa om att använda kondom. Gonorré vill man inte ha och kondom är det som skyddar, säger Maria Ryberg-Mo.

Gonorré ingår i smittskyddslagen och det innebär att man är tvungen att testa sig om man vet eller misstänker att man har en sådan sjukdom. Vid fall av gonorré sker alltid en smittspårning. Om man haft sex med någon som konstateras ha gonorré så är man skyldig att provta sig när man blir kontaktad av smittspårare.

Könssjukdomen kan vanligtvis botas med antibiotika, men det finns fall av gonorré som antibiotika inte biter på grund av att gonorrébakterierna blivit resistenta.

Fakta om gonorré:

Gonorré orsakas av en bakterie. Bakterien kan finnas i slidan, urinröret, ändtarmsöppningen, svalget och ögonen. Gonorré överförs genom samlag (vaginalt eller analt) eller genom munsex.

Det är viktigt att få behandling snabbt för att slippa följdsjukdomar och komplikationer. Utan behandling kan du få svårt att få till en graviditet i framtiden.

Man kan ha gonorré utan att veta om det, eftersom sjukdomen ofta inte ger några symtom.

Men det vanligaste är att man får ett eller flera av följande symtom:

• svider när man kissar

• flytningar från penisen eller slidan

• flytningar från analöppningen

• mellanblödningar

• ont i pungen

• röda och svullna ögon om du har fått sperma eller slidsekret där

På webbplatsen 1177.se/Halland finns mer information och där finns också möjlighet att beställa hem gratis gonorrétest (och klamydia) via nätet.

Källa: Region Halland