Klik venligst
SPORT 2023-05-19 KL. 18:00

Björbäcks RF vädrar morgonluft efter tuffa år

Av Johan W Jönsson

I sommar är det två år sedan Björbäcks RF:s supereldsjäl Folke Hantoft gick bort. Hans ande svävar fortfarande över ryttarföreningens anläggning. Men nu har klubben en framtidstro igen.
– Det känns kul att anordna tävling igen. Det tog ett år innan vi hämtade oss och Folke kommer alltid att vara med oss, säger Björbäcks nya ordförande Camilla Feurst.

Björbäcks RF vädrar morgonluft efter tuffa år
Amy Welther placerade sig på Majdressyren på hemmabanan Björbäcks RF. Foto: Johan W Jönsson

Först pandemin och sedan en stark ideell krafts bortgång på det. Det har varit tuffa år för Björbäcks RF men efter att ha gått på sparlåga är föreningen på g igen.

Björbäcks Majdressyr är en traditionstyngd tävling med många år på nacken. I år görs omkring 170 starter men det har varit över 500 när det var som mest.

– Det kostar mycket pengar som det gör att hålla på med hästar och idag är allting dyrt. Då kanske inte att åka på tävling är det man prioriterar, säger tävlingsledare Ida-Paulina Johansson.

Att dra ett hästsläp många mil kostar på och hittas en tävling på närmare håll så tar ryttarna den. Björbäcks Majdressyr krockar med en liknande i Skåne.

– Det är också en utmaning. Det är något vi får titta på framåt, hur vi ska lägga det pusslet, för att bli ännu mer attraktiva, säger Ida-Paulina samtidigt som hon lyfter den egna tävlingen:

– En sådan här dag i detta vädret är det inte mycket som slår Björbäck. Vi har fina banor och tack vare välvilliga sponsorer så har vi fina priser och kan dessutom dra in en liten slant.

Under den inledande tävlingsdagen av tre avgjordes tre lätta klasser, en S:t Georges plus unghästklasser där några ryttare bland annat försökte kvala till Falsterbo i sommar.


Glada placerade ryttare i Klassen Lätt B:2. Här syns bland andra Amy Welther, Annica Strömberg, Ida-Paulina Johansson och Camilla Feurst. Foto: Johan W Jönsson


I Klass 1 Lätt B:2 vann Hanna Hellström på Sirena. De tävlar för Himledalens RK och fick ihop 73.833 procent. Det var en klar segermarginal ner till övriga placerade där det var mycket lokalt.

På andra plats slutade hemmaekipaget Amy Welther på ena uppfödningen Ängalizz ”Sune” Monzun på 68.667 procent.

Annica Strömberg och Iron Maiden från Laholms RF blev trea på 68.500 procent. Fyra slutade Elin Krantzen från Ljungby RK på Eks Zugarrush med 67.833 procent.

Hemmaduon Ida-Paulina Johansson på Lauredine och Camilla Feurst på Beautiful Ghost delade på femteplatsen med 67.500 procent.

– Det kändes helt okej. Hästen har varit skadad en längre tid och har precis kommit igång. Så det kan bli bättre men för dagen var det ganska bra, säger tvåan Amy Welther.

Hon tävlade även på Änga Lizz Mazonit i påföljande klass Lätt A:3. Han var dock lite busig och fick inte lika höga procent och nådde inte någon plats bland de placerade.

Amy startar i fler klasser på båda hästarna under helgen. Hon trivs på hemmabanan. Såväl mamma Annika som pappa Stellan agerade funktionärer under tävlingen.

– Det är lite roligare att tävla hemma än borta. Man känner alla och alla hejar. Sedan är det en fördel att känna till banorna och att ha nära till allt, säger hon.

Laholms RF:s Anna Bengtsson vann Lätt A:3 på Forrest Black. De fick ihop 73.286 procent. I Lätt B:1-klassen eller S:t Georges som följde blev det inga lokala placeringar.

I unghästklasserna deltog såväl Johan Svensson, tidigare Björbäck, nu Laholms RF och Peter Månsson från Hallands Equestrians RF.

Lördagen bjuder på medelsvåra klasser och en lagklass i division 3 där hemmaföreningen Björbäcks RF deltar. Tävlingarna avslutas med en Intermédiaire I på söndagen.

Björbäck blev tvåa i lagklassen bakom Lyngåkra RS. I laget tävlade Veronica Cederholm på Quite Wilde, Camilla furst på Beautiful Ghost, Linda Romberg på Hälga och Amy Welther på Sune.

Den avslutande klassen vanns av Mette Ubbesen, Helsingborgs FRK på Cleophas Kazmir på 68.235 procent. Johan Svensson slutade trea på Davidor med 66.372 procent.

Lokala placeringar lördag och söndag:

Klass 7 - Medelsvår B:5 - dressyr.com

1. Elisabeth Eriksson, Hallands Equestrians Ridsportförening – Willemo 65.745%

Klass 112 - Lätt B:1 - biofarmab

3. Amy Welther, Björbäcks Ryttarförening – Ängalizz Monzun (SWB) 70.179%, 5. Camilla Feurst, Björbäcks Ryttarförening – Beautiful Ghost (SWB) 68.750%

Klass 10 - Lätt B:2 - Trikem

1. Annica Strömberg, Laholms Ryttarförening – Iron Maiden (SWB) 68.667%

Klass 5 - Medelsvår C:1

1. Ellen Hidgård, Laholms Ryttarförening – Meteor CML (SWB) 68.571%

Klass 4 - Medelsvår B:2 - Skogaby Tune

2. Jeanette Bengtsson, Hallands Equestrians Ridsportförening – Wilda 70.135%

Klass 2 - Medelsvår A:1 - Spis & Kamin

4. Ann-Charlotte Cadier, Laholms Ryttarförening – Golden Cross (SWB) 65.385%

Klass 1 - FEI Intermédiaire I - Grönkvist Blommor

3. Johan Svensson, Laholms Ryttarförening – Davidor 66.372%


Camilla Feurst är ny ordförande i föreningen. Här tillsammans med tävlingsledaren Ida-Paulina Johansson. Foto: Johan W Jönsson