Klik venligst
SKOLA 2024-04-25 KL. 06:02

Veingeklass fena på schack

Av Johan W Jönsson

Klass 4A på Veingeskolan är skicklig på schack. I länsfinalen slutade klassen på tredje plats och i maj ska de till Helsingborg för att delta i riksfinalen i Schackfyran. I turneringen deltar över 25 000 fjärdeklassare varje år.
– Vi har nog ganska goda chanser i finalen. Att vi slutade trea i hela Halland var ju fantastiskt bra. Men vi måste träna mycket, säger eleven Mio Fred.

Veingeklass fena på schack
Tilde Ralph, Mio Fred och Love Rosenberg är tre av schackentusiasterna i Veingeskolan 4A som nu kvalificerat sig för riksfinal i Schackfyran. Foto: Johan W Jönsson

Schackfyran är en av världens största schackturneringar. 4A gick vidare från kommuntävlingen och slutade sedan trea i länsfinalen i Falkenberg där 510 elever tävlade.

– Vi är bäst i kommunen, blev tredje bäst länet och gick vidare till riksfinalen där vi ska göra vårt yttersta för att hävda oss. Klassen går verkligen in för det här, säger läraren Simon Vedin.

Hur kan din klass vara så här duktig på schack?

– Eleverna älskar utmaningar och de är duktiga på att tänka logiskt. Det fina är inte schackspelet i sig utan hur de hjälper varandra och hur relationerna i klassen stärks av det här.

Alla elever i varje klass måste vara med om man ställer upp i schackfyran. Samtliga samlar poäng till sin klass och sedan räknas det ut en snittpoäng.

Det är frivilligt som klass att vara med i schackfyran. Man måste alltså anmäla sig. Det krävs engagemang från såväl lärare som föräldrar då tävlingen äger rum helgtid.

– Mig veterligen är det ingen klass från Veingeskolan som gått vidare till riksfinal tidigare. Så det känns stort. Tävlingen har ändå funnits sedan 1978, säger Simon.

För att förbereda sig inför tävlingen har klassen tränat mycket i skolan. Bland annat på elevens val. Eleverna har också lånat hem schackbräden för att öva med föräldrar och syskon.

När det finns tid över tittas det också på olika taktiker. Även äldre elever som är duktiga på schack har hjälpt klassen. Bland annat schackesset och sjätteklassaren Gustav Stugufors Persson.

– Klassen spelar jättebra! Det viktigaste när man börjar spela schack är att ha roligt. Att öppna upp spelet och få ut sina pjäser på brädet är en bra start, berättar Gustav.

På en fråga om Gustav är en bra tränare blir det ett unisont ja från klassens sida. Lärare Simon vittnar om sjätteklassarens skicklighet vid brädet.

– Jag förlorade själv mot eleverna i klassen ibland i början, men nu börjar jag bli lite kaxig. Gustav är dock läskig att möta. Jag vill helst inte möta honom igen men han kommer med bra tips.

Klass 4A på Veingeskolan är duktig på schack. I maj ska de tävla i riksfinal i en av världens största schacktävlingar. Här flankerad av mentorerna Jennie Wallén och Simon Vedin samt tränaren Gustav Stugufors Persson. Foto: Johan W Jönsson

Har du spelat mycket själv, Simon?

– Jag har inte spelat mycket schack tidigare men jag har blivit okej nu. Jag tycker att det är jättekul och ser rutorna framför mig när jag ska gå och lägga mig på kvällen, ler Simon.

Fram till riksfinalen, som äger rum i Helsingborg den 18 maj, kommer 4A att låna Gustav så mycket som möjligt från sexorna för att komma så väl förberedda som de bara kan.

Tilde Ralph, Mio Fred och Love Rosenberg är tre av entusiasterna i klassen. De visar LT:s utsände olika drag och de är synnerligen engagerade när det gäller pjäserna på rutorna.

– Vi tränar ofta på mobilen när vi sitter på bussen och vi spelar också en hel del hemma. Jag tror att många av våra klasskamrater också kör mycket schack, säger de.

Vad är det som är så kul med schack?

– Att man kan spela mot så många olika människor som man aldrig ens har träffat innan, säger Mio.

Vad behöver man vara bra på för att bli duktig på schack?

– Mest strategi, tycker jag, och lite matte. Annars är det bara att träna, säger Love.

Hur är det att tävla i schack?

– Kul och nervöst. Men det är bra att bli lite nervös så att man blir mer fokuserad, säger Tilde.

Även Parkskolan är kvalificerat för riksfinal. De tolv högst placerade klasserna från länet får tävla i Helsingborg.

Tilde Ralph, Mio Fred och Love Rosenberg visar hur det går till för att få till schack matt. Foto: Johan W Jönsson