SKOLA 2023-04-07 KL. 07:02 Pilotprojekt: Undervisning på plats på företaget
Av Johan W Jönsson
Inustritekniska programmet på Osbecksgymnasiet flyttar undervisningen till Laga Rostfritt i Knäred. Åtminstone några timmar per vecka. Det är ett samarbete mellan Laholms kommun, Teknikcollage och företaget som mynnat ut i ett förstudieprojekt.
– Vi tror på det här konceptet som win-win. Sedan kanske vi får skruva på det lite framåt men det känns väldigt kul att det är igång, säger skolchef Cecilia Ericsson.
Vid undervisningstillfällena på Laga rostfritt kommer tre, fyra elever per gång att få lära sig att arbeta med maskinen.
Foto: Johan W Jönsson
Det händer mycket på kort tid i industrin och branschen skriker efter kompetent arbetskraft. För att möta det förändrade behovet kommer nu arbetsplatsförlagd utbildning att testas.
– Industrin har problem att hitta rätt typ av kompetens, de har inte tid att kompetensutveckla sin befintliga personal och hittar inte ny personal, säger Ericsson.
Samtidigt har skolan den maskinpark de har och har inte tillgång till den senaste tekniken. Dessutom behöver lärarna också komma ut och lära sig på plats.
Eskil Hartman är ägare och VD på Laga rostfritt i Knäred:
– Vi har en ny maskin som vi har en relativt låg beläggning på inledningsvis. Istället för att den ska stå still så ger vi ungdomarna på skolan möjlighet att lära sig, säger Hartman.
– De kommer ha världens nytta av att veta vad det innebär att köra laser. Alternativet är att skolan ska köpa in. Men det är stora pengar och utvecklingen går snabbt, fortsätter han.
Därför tycker Hartman att det är bra att eleverna får komma ut på företagen och köra i skarpt läge och se hur det fungerar ute i verkligheten.
– Ett stort plus är självklart att vi lär känna de här ungdomarna och de lär känna oss. Någon gång ska de söka jobb och då har man en relation. Detta är en jäkligt bra grej!, säger han.
Faller projektet väl ut hoppas han att fler företag i kommunen med andra typer av maskiner hoppar på konceptet inför nästa läsår.
Laga rostfritts ägare Eskil Hartman är positiv till det nya konceptet. Här berättar han om verksamheten på introduktionen.
Foto: Johan W Jönsson
Laga rostfritt framställer allt möjligt i rostfritt stål. Specialiteten är olika former av diskbänkar. Maskinen som eleverna ska lära sig är en laserskärmaskin som kostat 2,5 miljoner.
Lärarna har redan varit på plats och utbildats i maskinen. Under själva undervisningen klarar sig skolan själv och kan företaget stötta på något sätt gör de det.
– Vi på företagen måste se vad vi kan göra för att skapa bättre förutsättningar. Det här är ett bra tänk, ett bra upplägg och jag tycker att det är jättespännande, säger Hartman.
Albin Kristiansson som går i trean på industritekniska programmet på Osbecksgymnasiet har varit på Laga rostfritt som lärlingsanställd tre dagar i veckan sedan början av höstterminen.
– Som elev får man en bredare bild av hur verkstadsindustrin fungerar. Vid laserskärmaskinen är det kreativiteten som sätter stopp. Man kan rita upp vad som helst, säger Albin.
– Albin lärde sig systemet blixtsnabbt och nu är det han de andra i personalen lutar sig mot trots att han fortfarande är elev, säger läraren Stefan Brorsson.
Albin har varit med i ett annat projekt som heter Svensk gymnasielärling. Desamma i båda koncepten är att man som elev kommer ut i verkligheten.
– Man lär sig mycket av att vara ute på plats hos ett företag. Dessutom skapar man band. Nu har jag fått frågan om en anställning efter studenten. Det hade jag aldrig fått annars, säger Albin.
Industritekniska programmet på Osbeck hade fina söktal inför läsåret 2023/2024. Det nya pilotprojektet kan bli ett ytterligare lyft.
– Vi går in i det här med öppna ögon och så får vi utvärdera vad som var bra och mindre bra. Förhoppningsvis ger det här våra årskurs ett-elever en positiv upplevelse, avslutar Brorsson.
Albin Kristiansson och Stefan Brorsson, elev respektive lärare på industritekniska programmet på Osbecksgymnasiet, tror på den nya satsningen. Foto: Johan W Jönsson