Klik venligst
SKOLA 2021-11-01 KL. 15:06

Osbecks flaggparad tioårsjubilerar


För tio år sedan bestämde sig dåvarande elevrådet på Osbecksgymnasiet för att det skulle hängas upp flaggor som representerar de länder som elever och personal på skolan kommer ifrån. 2012 hängdes 26 flaggor upp inför FN-dagen. Nu är det uppe i 92 flaggor. "Det är en imponerande syn", säger Ulf Martinsson på Campus Laholm.

Osbecks flaggparad tioårsjubilerar
Matteus Kurtsson, Hanna Axelsson och Indra von Sydow från elevrådet tror att flaggorna betyder en del för skolans elever och personal. Foto: Text: Johan Wilmarstrand Jönsson

Osbecks flaggparad under FN-veckan firar tio år i år. Nu är det uppe i 92 flaggor som hänger över cafeterian. Hanna Axelsson är sekreterare i elevrådet, Indra von Sydow vice ordförande och Matteus Kurtsson ordförande.
– Det var ett väldigt uppskattat initiativ. Inte minst bland de som kommer från länderna som uppmärksammas. Det är alltifrån utbytesstudenter till flyktingar, säger Ulf Martinsson på Campus Laholm.
Från de 26 flaggorna första året har det fyllts på varje år. Inga flaggor tas bort. Istället tillkommer det ett antal nya över cafeterian varje år.

För att fira tioårsjubileumet är det ett specialprogram på Campus Laholm under FN-veckan. Streetart, livemusik, flaggkunskap och en hemlig aktivitet står på schemat.
– Idag (tisdag) har vi ett tema "Alla lika alla olika" när vi uppmanar alla på Campus att klä sig i valfri dräkt. Tyvärr har inte infon nått ut men några i personalen har klätt upp sig, säger Martinsson som själv passade på att uttrycka sitt stöd för Rögle BK.


Foto: Johan Wilmarstrand Jönsson


Flaggparaden kommer att visas upp för kungen och drottningen vid deras besök på Campus men då måste en del av flaggorna tas bort eller flyttas på grund av säkerhetsskäl.
– Det är så klart extra kul att kungaparet kommer just den här veckan när vi har vår flaggparad. Det känns bra att vi får visa upp den som en bonus, säger elevrådets ordförande Matteus Kurtsson.
– Det här med flaggorna under FN-veckan är en tradition som vi gärna vill bevara. Det bidrar till en känsla av internationalitet på skolan, fortsätter han.

Vad betyder det för skolan?
– Det är kul att se att vi har så mycket människor från så många olika länder som förenas på skolan, säger Indra von Sydow som är vice ordförande i elevrådet.
– När vi hängde upp flaggorna var det många som blev glada och pekade på sina flaggor. Det blir också ett naturligt samtalsämne för oss elever, säger sekreteraren Hanna Axelsson.
– Jag tror att det finns en stolthet över att skolan faktiskt tar hänsyn till varifrån eleverna kommer. Det är inkluderande och bidrar till att vi kan lära av varandra, säger Kurtsson.

Flaggorna tas ner inför höstlovet och kommer sedan upp igen med nya tillskott inför FN-veckan nästa år.

Text: Johan Wilmarstrand Jönsson