SKOLA 2025-03-28 KL. 13:24

Imponerad jury skickade osbeckselever till Stockholm

Av Johan W Jönsson

Tävlingen ”Blixtlåset” är svenska gymnasisemästerskapen i innovation och design. QuickEvac vann först tävlingen på Osbecksgymnasiet och sedan kammade de även hem förstaplatsen i regionfinalen i Helsingborg. Deras ihopfällbara bår sparar såväl brandmännens kroppar som tid i en akutsituation.
– Väldigt kul att juryn gillade vad de såg, säger Nikolaj Nielsen, Livia Nilsson och Alva Johansson.

Imponerad jury skickade osbeckselever till Stockholm
Alva Johansson, Livia Nilsson och Nikolaj Nielsen i QuickEvac är klara för riksfinal i Stockholm med sin ihopfällbara bår. Foto: Johan W Jönsson

Eleverna går andra året på teknikprogrammet på Osbecksgymnasiet. Hela 36 lag var med och tävlade i regionfinalen och av dem blev alltså QuickEvac etta med sin bår.

– Brandmännen ska ha med sig den ihopfällbara båren in i brinnande hus för att lättare kunna evakuera patienter. I nuläget får personer släppas ut utan hjälpmedel, säger Livia.

– Tanken är att man ska ha med sig båren i rökdykarpaketet. Det är bara en brandman som får jobba åt gången och det kan vara en tung person som är svår att lyfta, säger Alva.

På båren kan en skadad eller medvetslös person rullas på och släpas ut. Brandmännen slipper det tunga lyftet och på så vis blir det såväl enklare som mer ergonomiskt riktigt.

– Den ska sitta bak på rökdykarpaketet. Man drar i ett snöre så att båren vecklas ut. När man fått den under personen så sitter det ett handtag som gör det lätt att dra, säger Nikolaj.

Han är själv med i ungdomsbrandkåren och går profilen risk och säkerhet. Idén fick Nikolaj sedan han pratat med några brandmän från Våxtorp, som tyckte att det fanns en lucka att fylla.

– De hade upplevt att det var ett problem då det är ett tungt moment. De efterfrågade någon form av snöre men det är svårt att utveckla ett snöre, så vi gjorde en bår istället, säger han.

Där tungt att lyfta och släpa ut personer ur brinnande hus. Med sin ihopfällbara bår vill QuickEvac ta bort ett onödigt jobbigt moment. Nikolaj Nielsen visar den ihopfällda båren. Foto: Johan W Jönsson

Just nu finns endast en prototyp i plast av båren. Det jobbas på en i stål som faktisk går att använda i uppvisningssyfte. En bår som används i skarpt läge behöver tåla värme.

– Det vi tänkt i slutprodukt är en kärna lätt sträckmetall som gör båren stabil och lätt. Mellanlager av kevlar som finns i skottsäkra västar och ytskikt i kolfiber som tål värme, säger Livia.

Har ni fått någon återkoppling från räddningstjänsten?

– De är positiva och valde satt sponsra oss med tröjor inför regionfinalen i Helsingborg. Vi fick också med oss stora dockor. De vill gärna att detta ska uppmärksammas, säger Nikolaj.

Vad tyckte juryn?

– De sa att de var mindblown efter vår presentation och ville att vår bår skulle hänga bredvid hjärtstartare på stora företag. De gillade att den är utvecklad ihop med brandmän.

Juryn tyckte också att båren skulle kunna användas i andra sammanhang – att målgruppen skulle kunna breddas från bara räddningstjänsten till privatpersoner, företag och föreningar.

Prototypbåren är 3D-skriven i plast och håller inte för att bära en person men visar ungefär hur den ska se ut. Foto: Johan W Jönsson

Johan Fagerström är lärare i design på Osbecksgymnasiet:

– Det är en bra utvecklad produkt som inte har jättemycket likheter med den ursprungliga idén. Det har varit mycket tänka och testa. Laget har gjort ett gott jobb med sin prototyp, säger han.

Vad betyder framgången för Osbecksgymnasiet?

– Det är jätteroligt! Vi har hävdat oss väl i Blixtlåset genom åren. Vi ser det lite som ett kvitto på att vi tänker rätt. Vi jobbar med helheten från KomTek till Teknikcollage, säger Johan.

Riksfinalen i Stockholm äger rum torsdagen den 10 april. I fjol deltog 16 lag.

Nikolaj Nielsen, Livia Nilsson och Alva Johansson i QuickEvac är klara för riksfinal i Stockholm med sin ihopfällbara bår. Foto: Johan W Jönsson

Fakta:

Juryns motivering löd:

"Er produkt ger en stor positiv arbetsmiljöpåverkan och en bättre ergonomi. Den kan spara tid i en akutsituation och är utvecklad i samverkan med yrkesutövare. Dessutom en snygg och professionell presentation: QuickEvac!"