Av Rickard Gustafsson
Eleverna Nellie Benje och Iustin Nedelea utvecklade tillsammans en idé om en sax som kan användas både av vuxna och barn. Idén var så vass att lärarna vände sig till ett globalt saxföretag som nu svarat att de ska ta idén till deras utvecklingsavdelning.
– Jag är så exalterad över det här för om den här saxen kommer ut på marknaden så har det löst mina problem med saxar i vardagen, säger Nellie, sjätteklassare på Våxtorpsskolan.
I våras arrangerade lärarna Kim Wilhelmsson och Richard Jönsson en teknikdag för mellanstadieeleverna på Våxtorpsskolan.
Målet med dagen var att locka fram elevernas kreativa tänkande och uppgiften var komma med idéer till nya uppfinningar eller förbättra en produkt som redan finns på marknaden.
Precis som de flesta uppfinnare som kommit på briljanta idéer utgick årskurs 6-eleverna Nellie Benje och Iustin Nedelea från sig själva och sin egen vardag.
Nellie som gillar att pyssla berättar att hon saknat att det inte finns en sax som passar alla. Normalt sett har saxar två hål i handtaget, men elevernas sax har fyra hål.
– Jag behöver alltid leta efter en sax med små hål eftersom jag har små händer. Då tänkte vi att vi ska ta fram en sax som passar både vuxna och barn och göra vardagen lättare, säger Nellie Benje.
– Jag skrev ner Nellies idéer och alla problem med saxar och sen började vi fundera på hur man skulle kunna göra saxar bättre och säkrare, säger Iustin Nedelea.
Syftet med saxar är att klippa av eller itu saker och av naturliga skäl behöver de vara vassa och är därmed inte helt ofarliga.
– Det är viktigt med säkerhet, så vår sax har rundade blad och ett gummiskydd som man kan sätta på när man inte använder den. Jag har själv tappat en sax på foten så det är till för att man inte ska skada sig. Den har också ett mjukare material i handtaget så man inte får skavsår om man använder saxen mycket, säger Nellie Benje.
Lärarna Kim Wilhelmsson och Richard Jönsson är mycket imponerade av Nellie Benjes och Iustin Nedelea saxidé. Foto: Rickard Gustafsson
Teknikläraren Kim Wilhelmsson berättar att teknikdagen funnits i fem år och att Nellies och Iustins idé gick långt bortom det han hade förväntat sig.
– Oftast är det ganska enkla förbättringar, förändringar eller idéer som eleverna kommer fram med, men det här var väldigt genomtänkt och grundade sig i ett problem i deras vardag. Det här stack verkligen ut.
Även Richard Jönsson imponerades av elevernas idé när den presenterades för klassen. Han har tidigare arbetat på Ica:s grossistlager som inköpare och haft kontakt med det finska företaget Fiskars, välkänt för att tillverka saxar av hög kvalitet.
– Jag skrev ett brev på engelska och skickade med bilder och sände det till deras huvudkontor. Det var i våras och jag tänkte väl att ett så stort företag antagligen inte skulle svara, men de svarade!
För ett par veckor sedan damp det ner ett brev på Våxtorpsskolan. Avsändare var chefen för Fiskars produktutvecklingsavdelning, vars produkter säljs i över 100 länder i Europa, Asien och Amerika.
– De var väldigt tacksamma för idén och skriver att de ska ta idén vidare till deras produktutvecklingsteam. Som tack skickade de saxar till klassen, berättar Kim Wilhelmsson.
När det finska företaget Fiskars brev damp ner i brevlådan blev det stor uppmärksamhet och glädje i klass 6 på Våxtorpsskolan. Foto: Rickard Gustafsson
Nellie och Iustin är supernöjda och glada över det fina brevet från det multiinternationella företaget.
– Det är jättekul! Jag är så exalterad över det här för om den här saxen kommer ut på marknaden så har det löst mina problem med saxar i vardagen, säger Nellie.
– Tänk om de döper modellerna efter våra namn, säger Iustin och skrattar.
Ska ni bli uppfinnare i framtiden?
– Kanske! Min mamma säger att jag alltid har många idéer så det hade varit spännande. Jag har några idéer kring köksgrejer, men jag har inte funderat fram någon lösning ännu, säger Nellie.
– Ja, då skulle jag uppfinna en dator som fungerar bättre. Min dator blir ofta varm och får bluescreen när jag spelar och då blir jag fett arg, säger Iustin.