Av Carina Nilsson
Mer rörelse och skapande i skolan. Det vill Laholms kommun satsa på tillsammans med föreningslivet. I höst startar schemalagda föreningsaktiviteter i idrott, kultur och skapande på Knäredsskolan och Våxtorpsskolan.
Satsningen görs för att uppmuntra till mer rörelse och skapa naturliga kontaktvägar mellan skola och föreningsliv.
– Utifrån ett folkhälsoperspektiv är det viktigt att vi vänder oss till alla barn, därför gör vi det som en obligatorisk del av skolschemat, säger fritidschef Charlotta Magnusson i ett pressmeddelande.
Bakgrunden är bland annat att man ser att många barn och unga slutar att idrotta redan i tolvårsåldern, vilket är tidigare än förut.
– Idrotten har delvis också blivit mer segregerad, där många barn och unga är väldigt aktiva, medan en stor del inte utövar någon idrott alls. Den strukturerade fritiden, det vill säga deltagande i föreningsverksamhet, ger positiva effekter på ungas betyg, utbildningsambitioner och hälsa, säger föreningsutvecklare Mattias Persson.
Charlotta Magnusson är fritidschef i Laholms kommun och hoppas att flera av eleverna kan hitta nya intressen. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv
Satsningen ska pågå i Knäred och Våxtorp under läsåren 2025/2026 och 2026/2027 men redan under våren 2025 genomförs testverksamhet på båda skolorna, i Knäred för årskurs 4 och i Våxtorp för årskurs 2.
Vilka aktiviteter som eleverna kommer att få prova på är inte klart än.
– Tanken är att barn på ett naturligt och roligt sätt ska få upptäcka nya aktiviteter som man sedan kan fortsätta med på sin fritid, säger fritidschef Charlotta Magnusson.
Mattias Persson är föreningsutvecklare i Laholms kommun och hoppas att skolorna och föreningslivet hittar bra samarbeten. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv
Lokala föreningar kommer att stå för merparten av aktiviteterna, men det kan även vara andra aktörer, exempelvis en kommunal verksamhet.
– Vi har berättat om projektet på föräldramöten på respektive skola. Nu ska vi ut och sprida detta till våra föreningar. Vi vet att det finns ett intresse hos föreningslivet att hitta ett mer strukturerat samarbete med skolorna, säger föreningsutvecklare Mattias Persson.
Idén om obligatorisk föreningsverksamhet på skoltid kommer ursprungligen från Ängelholms kommun som introducerade det redan 2009. Sedan dess har det sakta men säkert spridit sig till ett flertal kommuner, framför allt i Skåne, men nu alltså även i Halland och Laholms kommun.