Klik venligst
SKOLA 2022-01-14 KL. 14:30

Fjärdeklassare fick känna fartvinden i backarna

Av Carina Nilsson

Hälften av alla kommunens fjärdeklassare njöt av sol och snö i fredags när de besökte Vallåsen. Tack vare föreningen 7H paraalpint kunde också elever med funktionsvariation få känna fartvinden nerför backarna.
Föreningens förhoppning är nu att få sponsorer så att utrustningen kan finnas permanent på Vallåsen.

Fjärdeklassare fick känna fartvinden i backarna
Mathias Carlzon och Vilgot Fridberg satte fart i backen med en så kallad bi-ski som ger alla möjligheter att åka utför.

Projektet Alla på snö, som vill ge landets alla fjärdeklassare möjligheten att prova på utförsåkning, ägde i fredags rum på Vallåsens skidanläggning. Då var ungefär hälften av Laholms kommuns fjärdeklassare på plats i backen. Eleverna fick hjälp och ledning i backen av gymnasieelever från Apelrydsskolan och Realgymnasiet, som fick en praktisk lektion i ledarskap.

Mellbystrandsskolans fyror var en av klasserna som åkte skidor.

-Alla eleverna tycker det ska bli jättekul, och alla lånar skidor på plats. Vi har inte heller någon sjukfrånvaro så alla kunde verkligen vara med idag vilket är jättekul, säger klassens lärare Svante Svensson.


Elton Birgersson och Emmie Jörnqvist från Mellbystrandsskolan såg fram emot att åka skidor. Foto: Carina Nilsson


Elton Birgersson och Emmie Jörnqvist var taggade.

- Vi har åkt innan men det här ska bli jättekul, säger de.

I klassen går också Vilgot Fridberg som har en funktionsvariation. För Vilgot var det första gången han kunde åka skidor. Det blev möjligt tack vare att Mathias Carlzon från föreningen 7H paraalpint fått höra att det fanns en kille som behövde speciell utrustning för att kunna åka skidor.

Föreningen startades av tre föräldrapar i Sjuhäradsbygden som alla älskade skidåkning och hade barn med funktionsvariation.
- Det är lite av min mission att hjälpa föräldrar, föreningar och skolor i gång med det här. Det finns utrustning så att alla ska kunna vara med och åka, men alla vet inte att det finns. Vi i föreningen reser runt i landet för att utbilda och sprida kunskap i ämnet, säger han.

Utrustningen består av en så kallad bi-ski. Det kan beskrivas som en stol på skidor som kopplas samman med personen bakom som åker skidor och styr stolen.

Vilgot och Mathias startade i barnbacken, men efter ett åk gick de vidare till en lite brantare backe, och lyckades till och med sprätta snö på sin farmor och farfar som kommit för att titta.

- Det märks att han är jättenöjd, säger Reino och Lena Fridberg.


Gymnasieelever från Apelrydsskolan och Realgymnasiet fick en praktisk ledarskapslektion när de guidade fjärdeklassarna i backen.


På plats i backen fanns också bland andra Laholms kommunråd Erling Cronqvist (C) och Gert-Ove Olsson som är ordförande i Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse.

- Vi visste inte om att den här möjligheten fanns men ville såklart titta och se hur det fungerar. Sedan får vi se om det skulle kunna gå att finansiera en satsning på en liknande utrustning, säger de.

Den 21 januari är det dags för resten av kommunens fjärdeklassare att delta i projektet.

Fakta:
Alla på snö är ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet och Vallåsens skidanläggning. Projektet initierades 2009 av Svenska Skidrådet och har sedan dess utvecklats till en långsiktig rikstäckande satsning som drivs av Svenska Skidförbundet. Syftet med Alla på snö är att alla elever i årskurs 4 ska få möjlighet att ”testa på snö” under lekfulla former med utbildade gymnasieelever som ledare.