Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-05-20 KL. 07:03

Tummen upp för multihall vid Glänninge Park

Av Rickard Gustafsson

Kommunstyrelsen ger Laholms FK, Träningsverket och Laholms IF Friidrott grönt att gå vidare med planerna på en multihall vid Glänninge Park. Beskedet tas emot med stor glädje av LFK:s ordförande Stefan Farehed.
– Vi är jättelyckliga, men det är en lång väg att gå att skaffa fram alla pengar som behövs, säger han till LT.

Tummen upp för multihall vid Glänninge Park
Stefan Farehed, ordförande i LFK, är "jättelycklig" över att kommunen backar upp planerna för en multihall vid Glänninge Park. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

När LT i oktober förra året berättade om planerna för en multihall på Glänninge Park-området var Laholms FK:s dåvarande sportchef, Peter Åberg, tydlig med att det inte bara handlade om att tillfredsställa LFK:s behov.
– Den ska inte bara fylla den egna föreningens behov utan även vara till gagn för andra föreningar och aktörer. Vi vill utveckla föreningen och ta ett ännu större samhälleligt ansvar. Hallen är en del i det.

Kultur- och utvecklingsnämnden backade upp klubbarnas ansökan om att få förändra i detaljplanen för att bygga en multihall och nu har även en enig kommunstyrelse gett klartecken.
– Det är ett ärende som vi sagt ja till att jobba vidare med. De nuvarande byggnaderna är utdömda och har drabbats av mögel och andra problem, säger Ove Bengtsson (C).

För LFK:s ordförande Stefan Farehed är beskedet från kommunen ljuv musik.
– Väldigt roligt att kommunen är positiva både till vår verksamhet och till alla andra föreningars verksamhet i kommunen. Vi är jättelyckliga, men det är en lång väg att gå att skaffa fram alla pengar som behövs.
– Vår tanke med multihallen är att den ska användas dagar och kvällar så mycket som möjligt av alla. Det viktigaste av allt är få laholmarna och våra ungar att röra på sig igen. Det är alldeles för mycket stillasittande i dag, säger LFK-ordföranden och berättar att den nya hallen kommer frigöra tider även i andra hallar i kommunen.

LFK:s tidigare sportchef Peter Åberg har varit den sammanhållande länken för projektet, men har som bekant lämnat föreningen för uppdrag i allsvenska Halmstads BK.
– Vi håller på att sätta samman en ny arbetsgrupp, men Peter kommer även fortsättningsvis att stötta och hjälpa till. Den tidigare ordföranden Magnus Nigelius-Solenheim har också sagt att han ska hjälpa till och sen finns det par namn till, säger Stefan Farehed.


Kanslibyggnaden på Glänninge Park är utdömd på grund av mögel- och fuktskador. Foto: Johan W Jönsson


Farehed vill i nuläget inte gå in på en prislapp för multihallen då tanken är att revidera den ritning som tagits fram.
– I början pratade vi till exempel om padel-banor och så vidare, men det är inte så aktuellt längre så vi kommer att behöva rita och räkna om.

Initiala skisser på hallen visar en byggnation som är 82,5 meter lång, 52 meter bredd och 10,5 meter hög och tanken har varit den ska ligga mellan A-planen och konstgräsplanen.
– Vad jag förstått har kommunen ett förslag om att den skulle ligga på annan plats och det får vi ha en dialog med kommunen om, säger Stefan Farehed.

LFK:s ambition är att multihallsbygget ska finansieras i huvudsak genom ansökningar hos fonder, stiftelser, näringslivet och privata finansiärer samt egna medel.

Även om det är långt kvar innan ekonomin är i hamn är LFK-ordföranden väldigt nöjd och glad över att Peab-grundaren Mats Paulsson är med på båten genom Stefan Paulssons stiftelse.
– Stefan Paulssons stiftelse är väldigt mån om ungdomsverksamhet och folkhälsa och de har sagt att de gärna vill hjälpa till att bygga och komma i gång med det här projektet. Vi har också fått väldigt positiva besked från Laholms Sparbanks stiftelse. Sen hoppas vi naturligtvis också att kommunen, lite längre fram, kan hjälpa oss även om vi vet att de just nu har det tufft ekonomiskt, säger Stefan Farehed.

Arbetet med den nya detaljplanen beräknas, enligt kommunstyrelsebeslutet, starta hösten 2024 och tros vara färdig för antagande hösten 2026. Många andra detaljplaner är i nuläget högre prioriterade.
– Vi hoppas kunna diskutera det här med kommunen för att se om vi kan komma fram lite, lite snabbare. Det är ju så att vi har alldeles för få omklädningsrum i dag och det är tufft för oss just nu, men vi kämpar på och det kommer gå bra. Skulle det bli 2026 så blir det 2026, säger Stefan Farehed.