SAMHÄLLE 2024-03-23 KL. 14:00

Stressen ledde henne till kollaps – lär dig känna igen tecknen

Av Martin Wingren


Sjukskrivningarna till följd av stress är uppe på rekordnivåer, larmar Försäkringskassan. Med en vardag full av måsten och krav i allt från jobbet till familjelivet, så är det lätt att det till slut blir för mycket för kroppen att klara av samtidigt. Det fick Veronica Linarfve erfara när hon till slut kollapsade. ”Lyssna på kroppen”, är hennes råd.

Stressen ledde henne till kollaps – lär dig känna igen tecknen
Nära var fjärde person i åldern 30–44 år, 18,7 procent, uppgav att man upplevde stress i senaste nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten. Illustration: Adobe Stock

Hus, familj, eget företag, vänner som behövde någon att prata med. Veronica Linarfve hade, liksom många av oss, en hektisk tillvaro. Ovanpå det tog hon sig an att sköta om sin 92-åriga farfar när han blev sjuk och vägrade flytta från sitt hus och trädgård. Detta, kombinerat med en obearbetad sorg efter modern som varit sjuk under lång tid och som gick bort när Veronica var 17 år, ledde till en kollaps.

Hon är långt ifrån ensam i vårt avlånga land om att drabbas av stress som när den blir skadlig kan leda till långvarig sjukfrånvaro. Nära var fjärde person i åldern 30-44 år, 18,7 procent, uppgav att man upplevde stress i senaste nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten. Och hälften av alla pågående sjukfall beror på psykisk ohälsa, främst stressrelaterad, enligt Försäkringskassan.

Så här i efterhand kan Veronica Linarfve känna igen kroppens signaler, hur den försökt larma henne under lång tid om att ändra på saker och ting, tills det till slut tog fullständigt stopp.

– Jag hade ju gått med symtom under lång tid, allt från yrsel till att jag tappade minnet och sov dåligt. Efter att min farfar gick bort 2016 så kollapsade jag också. Då kunde jag inte prata och när jag kom in på sjukhuset visste jag ju inte om det var hjärnblödning eller vad det var, säger Veronica.

– Jag var ju inte sådan som blev sjuk, jag var ju starkare än alla andra tänkte jag. Jag tyckte att jag pratade och fick fram saker men läkaren bara sade: ”Jag ser att du rör på läpparna men det du säger är osammanhängande”, fortsätter hon.

Hon är på ett sätt tacksam för att kroppen stängde av som den gjorde, eftersom hon då inte hade någon annan utväg än att förändra sitt liv. Veronica berättar att hon hade tur och fick en bra läkare och att hon blev inbokad på ett rehabiliteringsprogram på heltid där hon fick träffa psykolog, lära sig meditera och möta sig själv.

– När tiden bara springer iväg, det är måndag och sedan helt plötsligt fredag och sedan börjar det om igen. Då börjar man tänka ”för vems skull gör jag allt det här. Hur skulle mitt liv kunna vara”, säger hon och fortsätter:

– Min kropp hade ju skrikit under så lång tid men jag sade bara till den att vara tyst.

Ett och ett halvt år tog det att komma tillbaka. Något som Veronica ändå menar är relativt snabbt med tanke på att hon gick från att knappt kunna prata eller röra sig till att åter bli en fungerande människa i vardagen. Hon, som varit journalist, fortsatte att berätta fast nu som författare.

I hennes nya bok skönlitterära bok ”Bidrottningen” möter läsaren Gabriella, som är en tvåbarnsmamma och projektledare som tar sig an uppgifter både i hemmet och på jobbet och som alla förlitar sig på – tills stressen tar ut sin rätt. En berättelse som Veronica hoppas ska ge läsaren insikter.

– Liksom bin så finns det så många som surrar omkring i samhället och ser till så att både hem, familjer och företag fungerar. Vi måste fatta hur viktiga de är innan det är för sent. Problemet med sådana som Gabriella är att de får mycket kredd och får allt svårare att säga nej, säger författaren och fortsätter:

– Även om den tar upp jobbiga ämnen så har jag velat skriva en rolig och underhållande bok. Jag hoppas dels att man känner igen sig i Gabriella och hennes beteende och kanske får en tankeställare att det inte kommer att hålla i längden.

Att ta pauser är något som Veronica Linarfve blivit betydligt bättre på. Hon berättar att hon hittat sina nycklar till återhämtning – om det så är att släcka ned, stänga mobilen och ta ett bad eller ge sig ut i naturen och trädgården. Hon önskar att hon hade varit bättre på att uppmärksamma alla tecken innan det behövde leda till en kollaps. Och uppmuntrar folk att lyssna på sin kropp.

– Det kan vara att det gör ont någonstans, jag hade ont i axlarna eftersom axlarna var så högt upp, en del har huvudvärk. Sover du dåligt eller vaknar på nätterna? Jag hade ytlig andning och kom inte ner i varv, jag kände att alla andra var långsamma och att de inte förstod – jag blev irriterad, säger Veronica.

Veronica Linarfve kollapsade tillslut på grund av stress. Foto: Ola Axman

För att balansera tillvaron menar hon att det är viktigt att hitta saker som fyller på din energi.

– Gör något utan att prestera. Baka för att du gillar dofterna istället för att stå och baka en mängd bullar för att få ihop till barnens insamling till exempel, säger Veronica och fortsätter:

– Blir stressen svår att hantera och du inte får återhämtning och märker av tecken så sök hjälp, det kan vara svårt att se sådant själv och det kan behövas någon utifrån.

När stressen blir skadlig

När du blir stressad skickar hjärnan signaler till resten av kroppen. Då börjar hjärtat slå fortare, du andas snabbare och musklerna spänns. Det kan göra att du blir snabbare eller får extra energi en stund.

Men hjärnan och resten av kroppen klarar inte hur mycket stress som helst. Du behöver få tid att vila och samla ny kraft för att kroppen och hjärnan ska fungera som de ska. Vissa saker är dock svårare att hämta sig från: såsom mobbning, en alltför hög arbetsbelastning, en olycka eller om man blivit utsatt för brott.

Exempel på tecken på stress

Du får svårare att fokusera

Du blir lätt irriterad och otålig över småsaker. Du kan också fastna i negativa tankar och kan känna oro eller ångest

Du tycker att tiden inte räcker till. Då är det vanligt att välja bort vila och sådant du mår bra av.

Du får ont i magen och huvudet. En del kan få hjärtklappning och svårare att andas ordentligt. Du kan också få ont i kroppen av att du är spänd.

Sök hjälp:

Du kan kontakta en vårdcentral eller företagshälsovården om du har hög stress och får sömnproblem, ångest eller hjärtklappning.

Källa: 1177