SAMHÄLLE 2024-12-13 KL. 10:02

Så bröt de ofrivillig ensamhet

Av Carina Nilsson

Under våren startade ABF ett projekt för att minska ofrivillig ensamhet i Markaryds kommun med flera olika aktiviteter.
– Många har knutit nya vänskapsband och jag hoppas att en del av projektet kommer att leva kvar, säger projektledare Victoria Lindeberg.

Så bröt de ofrivillig ensamhet
Victoria Lindeberg hoppas att tisdagsträffarna, som har varit en del av projektet Våga umgås, kommer att leva vidare. Det gör även Carla Nirimmler och Ingvar Johansson. Foto: Carina Nilsson

Tisdagsträffarna på ABF i Markaryd har blivit en uppskattad träffpunkt i samhället. Träffarna kom till som en del i projektet Våga umgås, som ABF i Kronoberg fick pengar till från Socialstyrelsen.

– Projektets mål och syfte har varit att minska ensamheten. Det finns många människor som av olika skäl är mer ensamma än vad de vill vara. Vi har ordnat olika aktiviteter som alla kan vara med på och som inte kostar någonting, säger Victoria Lindeberg som har varit projektledare.

En stående aktivitet har varit tisdagsträffarna i ABF:s lokaler.

Marianne Persson och Ingrid Tholander brukar både dansa folkdans och gå promenader tillsammans. De tycker projektet mot ensamhet har varit toppen. Foto: Carina Nilsson

– Vi har haft öppet för fika och samtal och har haft olika teman att prata om. Vi har också ordnat olika föreläsningar. Vi hade bland annat en berättarkväll i Hinneryd, då det kom hela 95 personer och vi ordnade en träff i Timsfors som vi kallade mustaschkvällen då temat var prostatacancer. Den lockade 56 personer och vi hade jättetrevligt, säger Victoria.

Förutom tisdagsträffarna har de också haft ett stående inslag med gemensamma promenader.

– Där var jag ute med min mamma för att hitta lämpliga promenader som funkar för allt från rollatorer till de som vill motionera under promenaden. Promenader är tacksamt för man gör något tillsammans och det finns alltid samtalsämnen i det man upplever när man är ute, säger Victoria.

Två som uppskattade promenaderna är Ingrid Tholander och Marianne Persson.

Victoria Lindeberg har varit projektledare för "Våga umgås" men går snart vidare till ett annat jobb. PRO uppvaktade med en blomma som Lars Selin överräckte. Foto: Carina Nilsson

– Jag är nybliven pensionär och har flyttat till Markaryd för att vara lite närmre barn och barnbarn. Jag känner ingen så jag tyckte det var ett jättebra sätt att lära känna nya människor. Men vi trivs väldigt bra, folk är vänliga och hjälpsamma här, säger Ingrid Tholander.

– Jag är också inflyttad, jag bodde i Åstorp tidigare och började med simning när jag flyttade hit. På promenaderna träffade jag Ingrid, vilket var roligt eftersom vi också dansar folkdans tillsammans i Örkelljunga. Som pensionär behöver man aktiviteter och få det sociala, säger Marianne Persson.

Även Carla Nirimmler och Ingvar Johansson uppskattar gemenskapen på de olika träffarna.

– Vi är 83 år och en del bekanta faller ifrån. Man behöver komma ut och lära känna nya människor, säger Carla.

– Jag är inflyttad till Markaryd från Hässleholm och känner inte så många, men jag jobbar fortfarande ibland och via jobbet har jag en del kontakter med folk på Nibe här i Markaryd, säger Ingvar.

Under tisdagen var det avslutning med glöggmingel för projektet och avtackning för Victoria som kommer att gå vidare till ett nytt jobb som kultursamordnare på kommunen.

– Men jag hoppas att tisdagsträffarna kommer att fortsätta i någon form. Det är tråkigt att projektet behövs, att många känner en ofrivillig ensamhet, men också roligt att vi har kunnat nå många och kunnat bidra till att öka gemenskapen, säger Victoria Lindeberg.