SAMHÄLLE 2023-08-17 KL. 10:36

Snabbtågen startar igen efter lokförarbristen

Av Rickard Gustafsson

I april tillkännagav SJ att de under sommarmånaderna ställer in snabbtågen på Västkustbanan. Nu meddelar SJ att de återupptar trafiken från och med den 21 augusti.

Snabbtågen startar igen efter lokförarbristen
Efter sommarens uppehåll rullar snart SJ:s snabbtåg igen på sträckan Malmö-Göteborg. Foto: Pressbild/SJ

Det statliga bolaget SJ tog i våras beslutet att ställa in snabbtågen mellan Malmö och Göteborg på grund av lokförarbrist samt banarbete på järnvägen.

Ett beslut som mottogs med ilska och frustration bland resenärer då tågavgångarna blev färre och samtidigt ökade trängseln på tågen hos den andra, och därmed enda, tågoperatören – Öresundstågen.

Efter två månaders uppehåll startar SJ nu snabbtågstrafiken igen från och med måndag 21 augusti.

– För både företag och privatpersoner har tåget en viktig roll på västkusten. Under sommaren har det varit en besvärlig trafiksituation. Till viss del har de snabbussar vi erbjudit underlättat situationen under tiden som banarbetet har pågått, säger Gabriella Sjöberg, SJ:s affärschef för trafiken Malmö-Göteborg, i ett pressmeddelande.

På vardagar körs sju avgångar i vardera riktning och på helger fyra avgångar i vardera riktning och restiden förväntas till 2 timmar och 35 minuter.

Samtliga tåg gör uppehåll i Malmö, Lund, Helsingborg, Halmstad och Göteborg.

Inplanerade banarbeten på Västkustbanan kommer i framtiden att snabba på restiden ytterligare och då planerar SJ för att utöka snabbtågstrafiken.

– Efter banarbeten 2025 planerar vi för både fler avgångar och kortare restid på 2:15 mellan Malmö och Göteborg. Med våra nya snabbtåg som förhoppningsvis kan börja köra 2026-2027, kommer vi dessutom kunna erbjuda upp till 100 procent fler platser på linjen, säger Gabriella Sjöberg.