Klik venligst
SAMHÄLLE 2021-11-05 KL. 12:00

Patientens oro när taxibolag försvinner

Om några månader kommer Laholms taxiföretag troligtvis läggas ner – något som oroar dialyspatienten Kjell Helgesson. Laholms Tidning har undersökt hur taxiföretagen som tar över tänker bedriva serviceresor.

Patientens oro när taxibolag försvinner

Kjell Helgesson åker med taxi till Halmstad tre gånger i veckan för dialysbehandling. Om allt går enligt Hallandstrafikens planer kommer Laholms enda taxiföretag, Österblad Carlsson, tvingas lägga ner sin verksamhet. Detta på grund av en ny upphandling av serviceresor som innebär att Laholms taxiföretag förlorar merparten av sin inkomst.

Förändringen oroar flera kommuninvånare. En av dem är 74-åriga Kjell Helgesson som tre gånger i veckan åker med taxi till Halmstad för dialysbehandling.
– Jag tycker att vi har en himla bra taxi i Laholm. Därför undrar jag varför de inte ska få fortsätta med det. Jag svårt att förstå att man ska byta till någon annan. Hur ska det gå?

Kjell Helgesson har åkt med Österblad Carlsson i över två år och har under tiden lärt känna de flesta taxichaufförerna.
– Det är tråkigt, jag trivs väldigt bra med dem, alla är jättetrevliga och lugna. Under de åren jag har åkt med dem har det aldrig varit något krångel, säger Kjell och fortsätter:
– Jag blir naturligtvis besviken, när det fungerar bra så ska de alltid sluta med det, säger Kjell Helgesson.

Från och med den första juli 2022 är det tänkt att två andra taxiföretag tar över serviceresorna i Laholm – Göteborgs buss och Sennans taxi.

Ett 40-tal förare från företaget Österblad Carlsson kommer förlora sitt jobb.Men tilldelningen av upphandlingen har överklagats. Under de kommande månaderna ska förvaltningsrätten i Göteborg avgöra huruvida upphandlingen ska träda i kraft eller om den ska göras om.

I väntan på besked är det svårt för Göteborgs buss och Sennans taxi att planera övertagandet av serviceresor. Laholms Tidning har ändå frågat företagen hur de tänkte bedriva tjänsten – om de nu vinner upphandlingen.
I dagsläget har varken Göteborgs buss eller Sennans taxi verksamhet i Laholm.

Sennans taxis vd Bengt Brorsson berättar att de kommer köra vanlig taxi "i mån av tid" i Laholms kommun. Företaget kommer i första hand prioritera avtalet för serviceresor och har inga planer på att starta en centralverksamhet i Laholm.
– Vi har ett antal chaufförer som bor i Laholmstrakten och de kommer köra hemifrån men annars kommer vi utgå från beställningscentralen i Halmstad, säger Bengt Brorsson.
Till skillnad från Sennans taxi planerar Göteborgs buss att etablera sig i kommunen. De kommer dock inte köra vanlig taxi.
– Vi jobbar enbart med upphandlad trafik så det blir ingen vanlig taxitrafik. Vi kommer inte att köra från Göteborg utan vi ska ha en etablering i Laholmsområdet för våra bilar och förare, säger Peter Olsson, vd för Göteborgs buss.

Det har hänt att Kjell har behöver åka med Sennans taxi förut och det har han varit nöjd med. "Man vet inte hur det kommer fungera men jag hoppas att de ska stationera sig i Laholm", säger han.
Om Göteborgs buss till slut skriver på avtalet för serviceresor kommer företaget behöva anställa taxiförare. Under samtalet berättar Peter Olsson att Österblad Carlsson gärna får höra av sig till honom.

Menar du att förare från Österblad Carlsson kan få möjlighet att jobba för er?
– Absolut, den möjligheten finns. Vi kommer inte få våra förare i Göteborg att köra ner utan vi kommer föra ett samarbete med förare lokalt i Laholm, svarar Peter Olsson.

Sennans taxi har å andra sidan inga planer på att anställa fler taxichaufförer.
– Det behöver vi inte göra. Vi har redan våra chaufförer och våra bilar så vi kommer flytta folk från ett område till ett annat, säger Bengt Brorsson.

Text: Vivien Galinon