Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-04-20 KL. 14:10

"Ljungby lasarett blir en köksingång"

Av Carina Nilsson

– Det är en väldigt oroande utveckling som kan påverka både räddningstjänsten och vården på den kommunala nivån.
Det säger Markaryds kommunråd Bengt Germundsson (KD) om beslutet att akuten vid Ljungby lasarett stängs nattetid under sommaren.


Kommunråd Bengt Germundsson (KD) tycker att stängningen av akuten nattetid i Ljungby känns som en dålig repris från förra året då IVA stängdes. Foto: Carina Nilsson

Beslutet att stänga akuten i Ljungby nattetid under tio veckor kom helt utan förvarning för kommunrådet och är en stor besvikelse.

– Det känns som en dålig repris från förra året då man stängde IVA. Regionen myntade ett begrepp om ett lasarett med två ingångar. Dessa ingångar skulle vara likvärdiga men huvudingången verkar hamna i Växjö medan Ljungby blir en köksingång, säger han.

Region Kronoberg uppger att det är svårigheter att bemanna akuten som ligger bakom beslutet, framför allt saknas det läkare med rätt kompetens.

– Men vad skickar det här för signaler till de medarbetare man vill rekrytera? Om Ljungby hela tiden behandlas styvmoderligt så blir det en successiv uppförsbacke mot en centralisering till Växjö, säger Bengt Germundsson.

Ljungby lasarett kommer att hålla akuten stängd nattetid under tio veckor. Foto: Per Brolleus

Beslutet kan också få en direkt påverkan på Markaryds kommuns verksamheter befarar han.

– I grunden är det positivt med hemvård och vi bedriver en högkvalitativ vård, men det finns en gräns för hur långt det går. Det här behöver vi hålla koll på och dokumentera så det inte sker en ytterligare förskjutning till kommunerna för att regionen inte klarar sitt uppdrag, säger han och fortsätter:

– Det finns också en risk för att de allra ömtåligaste och sköraste patienterna vi har får åka ambulans längre, vilket inte alls känns rätt.

Germundsson befarar också att räddningstjänsten kan påverkas.

– Räddningstjänsten jobbar med IVPA, i väntan på ambulans, och ska ta larmen om ambulansen är upptagen. Men det är skillnad på vad en brandman och en ambulanssjuksköterska kan göra. Det är en direkt kostnad för kommunen om IVPA-larmen blir fler, men framför allt är det här en väldigt oroande utveckling.

Germundsson tror inte att kommuninvånarna kommer att åka de 12 milen till Växjö om de behöver akut vård.

– Det blir andra regioner på närmre håll som får ta det: Halmstad, Hässleholm, Helsingborg och Ängelholm troligtvis. Vi har en lag om fritt vårdval och en vårdgaranti och den hoppas jag att kommuninvånarna använder sig av, men Region Kronoberg kommer ju att få betala för detta, säger han.