SAMHÄLLE 2021-11-07 KL. 08:00

Laholmare döms för stöldturné i villor och fritidshus


Fängelse i två år och sex månader blev domen i Halmstads tingsrätt för den 38-årige laholmare som under sensommaren härjade i villor och fritidshus runt om i kommunen. Mannen nekade till samtliga åtalspunkter.

Laholmare döms för stöldturné i villor och fritidshus
38-åringen döms för inbrottsförsök i Rännenäs utanför Vallberga. Här ses han på övervakningsfilm när han konfronteras av en granne som undrar vad han håller på med efter att ha gått och ryckt i dörrar på fastigheten. Bild: Polisens förundersökning

I slutet av augusti och början av september i år gav sig den 38-årige laholmaren ut på en fyra dagar lång stöldturné i Laholm och Mellbystrand. Mannen greps den 1 september i Stadsparken i Laholm och hade dessförinnan hunnit med att bryta sig in eller försökt bryta sig in i sex bostäder.

När åklagaren lämnade in åtalet till Halmstads tingsrätt misstänktes 38-åringen för tre inbrottsstölder, tre inbrottsförsök, ett tillgrepp av fortskaffningsmedel, två fall av bedrägeri samt ett ringa narkotikabrott (bruk av kokain).

Inbrott i villa på Tegelbruksvägen, Laholm, stöld av en bil samt ett fickur.
Inbrott i villa på Klittervägen, Mellbystrand, stöld av en ring.
Inbrott i fritidshus på Södra Strandvägen, Mellbystrand, stöld av en klocka.
Inbrottsförsök i Rännenäs.
Inbrottsförsök i fritidshus på Blåmesvägen, Mellbystrand.
Inbrottsförsök i villa på Blåklintsvägen, Laholm.


Fickuret som stals vid inbrottet på Tegelbruksvägen i Laholm lämnade 38-åringen in på en pantbank i Halmstad.


38-åringen har suttit häktad i väntan på rättegång sedan den 3 september och under tiden har polis och åklagare samlat in och sammanställt bevis. Ett av åklagarens starkaste bevis består av dna-träff genom de blodspår som mannen lämnade efter sig vid ett av inbrotten i Mellbystrand.

I flera av fallen har mannen fastnat på olika övervakningskameror och dessutom har flera vittnen sett mannen lämna flera av de aktuella brottsadresserna. Utöver det har polisen i utredningsarbetet lyckat knyta mannen för att ha lämnat in stöldgods i pant mot pengar på en pantbank i Halmstad.

38-åringen har i polisförhören nekat till alla anklagelser och fortsatte så i tingsrätten. Han förnekade att det var han som synts på övervakningsfilmerna, men har vare sig alibi eller kunnat förklara vad han gjorde vid de olika tidpunkterna för brotten. Tingsrätten anser att 38-åringen är skyldig på alla åtalspunkter utom inbrottet på Klittervägen. I det fallet anser rätten att övervakningsbilderna håller så dålig kvalitet att det inte kan ställas utom allt rimligt tvivel att det är 38-åringen på bilderna.

Den 38-årige laholmaren har ett långt kriminellt förflutet och har flera fängelsedomar i bagaget gällande inbrottsstölder. Den senaste domen kom i januari 2020 sedan han under uppmärksammade former bland annat hamnat i slagsmål och misshandlat en bostadsägare i samband med ett inbrott vid Hästtorget i Laholm.
Det resulterade i ett tvåårigt fängelsestraff för bland annat försök till grov misshandel, misshandel och grov stöld.

Efter att ha suttit av 15 månader av straffet frigavs han villkorligt i maj i år, med prövotid till maj 2022. Återfallen i brott kan enligt tingsrätten inte ge någon annan påföljd än fängelse och straffet den här gången blev fängelse i två år och sex månader. Han ska även avtjäna de 257 dagar som återstår av det gamla straffet.

Text: Rickard Gustafsson
Foto: Polisen