SAMHÄLLE 2022-04-29 KL. 12:33

Hundar på stranden året om kan bli verklighet

Av Johan W Jönsson

Från maj till mitten av september har hundar inte varit välkomna på stranden. Nu kan det bli ändring på det. Samhällsbyggnadsnämnden föreslår att hundar ska få vistas på stranden mellan klockan 18 och 08 även under sommarhalvåret. ”Jag tycker att det kan vara värt att prova”, säger hundägaren Rolf Nilsson.

Hundar på stranden året om kan bli verklighet
Rolf Nilsson från Skummeslövsstrand med sin papillon Malte. Rolf följer det som gäller och tycker att det nya förslaget kan vara värt att prova. Foto: Johan W Jönsson

Nämnden tycker att hundägare ska kunna få ta en morgon- och kvällspromenad på stranden när det ändå inte är så mycket folk där. Hundar är tillåtna att vistas på stranden under samma tid i Båstad kommun redan.

Rolf Nilsson som bor i Skummeslövsstrand (och Göteborg) är ute och rastar sin papillon Malte på stranden när LT gör ett nedslag en av de sista dagarna i april.

– Egentligen har jag ingen uppfattning om det är bra eller dåligt. Men det kan vara värt att prova. Det gäller bara att man har respekt för andra människor som vistas på stranden, säger han.

Kommer du själv att gå hit på morgnar och kvällar med Malte om det blir tillåtet?


– Jag följer det som som gäller. Så länge man inte stör någon annan tycker jag att det är helt okej. Jag hade kanske önskat en timme till på morgonen. Till klockan nio hade varit bra.

Hundarna ska hållas kopplade och det de fyrbenta vännerna lämnar ifrån sig ska i vanlig ordning plockas upp.

– Jag hoppas att alla tar upp efter sig. För mig är det en självklarhet att ha påsar med mig och jag får nog säga att just här så tycker jag att de flesta sköter det väldigt bra.

Utöver stranden ska hundar samtidigt också tillåtas i sanddynerna. Detta opponerade sig Miljöpartiet mot med tanke på fågelhäckning i dynerna. Men det blev för döva öron.

– Reglerna har ju funnits av en anledning. Både för badgästernas skull och för fåglarnas skull. Så frågan är vilken fot man ska stå på. Men sköter alla sig blir det nog inga bekymmer, säger Rolf.

Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige i maj. Innan det ska förslaget också upp i kommunstyrelsen.

Vid Kattvägen i Skummeslövsstrand finns hundbad där hundar får vistas året runt. Förslaget om att tillåta hundar på hela stranden året om kommer ursprungligen från allmänheten.


Som reglerna är nu är det hundförbud på stranden mellan maj och mitten av september. Foto: Johan W Jönsson