Av Carina Nilsson
Hundinstruktören Gitte Ostenfeldt har tagit initiativ till hundträffar i Strömsnäsbruk och intresset är stort.
– Det händer alldeles för många olyckor med hundar – att de biter varandra eller människor. Men med träning kan man skapa en mycket större trygghet, säger hon.
Gitte Ostenfeldt har gjort ett liknande projekt i Hylte kommun för några år sedan.
– Det började med en väldigt tråkig olycka, där en av mina egna hundar blev attackerad under en skogspromenad. Den blev så illa skadad att den dog. Jag ville göra något bra av det tråkiga och började ta hand om problemhundar i Hylte. Vi träffades regelbundet för träffar och sedan växte verksamheten från fem till 200 personer, säger Gitte.
Projektet ledde till en ökad förståelse människor emellan samt att fler var ute och rörde sig i samhället.
Anneli Föll har sex månader gamla Viirus som behöver träna på att tygla sin energi. Foto: Carina Nilsson
– Vi fick till och med ett tack från polisen i Hylte eftersom inbrotten minskade när vi var fler som var ute på kvällarna, säger Gitte.
Gitte bor numera i Markaryds kommun och jobbar i Strömsnäsbruk.
– Jag har sett att många har efterlyst promenadkompisar med sina hundar så jag tänkte att jag provar och ser hur stort intresset är.
Via facebook startade hon gruppen Hundsupport Strömsnäsbruk, som snabbt fick 60 medlemmar. I veckan hölls en första träff nedanför Folkets hus i Strömsnäs med tio ekipage.
Emma Rundberg är rullstolsburen men det är inget hinder för att ha hund. Tillsammans med Petra Svensson tränade de med cockerspanieln Tornado. Foto: Carina Nilsson
– Jag tror att det finns ett stort behov av detta, men har du en problemhund så anmäler du dig sällan till en kurs hos brukshundsklubben. De här träffarna är till för alla, oavsett ras, ålder eller kunskaper. Alla ska kunna vara med och känna sig välkomna. För några kanske det blir en brygga till att träna med brukshundsklubben, säger Gitte.
När alla hundar och ägare samlas på parkeringen är det mycket skäll och lite lätt stressade hundägare och hundar.
– Så här kommer det att vara i början, jag känner inte ägarna och hundarna vet inte vad som förväntas av dem, men efter 60 minuter kommer alla att kunna stå lugnt och gå fot i tre steg. Det är absolut möjligt, säger Gitte.
Gitte Ostenfeldt har tagit initiativ till hundträffarna i Strömsnäsbruk. Hon tror att många känner ett behov av att träna sina hundar, men att steget till att gå med i en brukshundsklubb är för stort. Foto: Carina Nilsson
Under träffarna ska hundarna lära sig att det är arbete som gäller. När Gitte själv är ute och promenerar med sina hundar får de varken hälsa på andra hundar eller människor.
– Inga hundar ska hälsa på andra hundar eller på andra människor. Lär man in det som valp så undviker man många krångliga situationer. Leka får hunden göra i en rastgård tillsammans med en kompis som den fungerar bra med, säger Gitte.
Som hundägare är det viktigt att vara en tydlig ledare, utan att jobba med dominans.
I parken nedanför Folkets hus finns det gott om plats för att träna med hundarna. Tio hundar med en eller flera ägare kom till den första träffen. Foto: Carina Nilsson
– Ledarskapet ska bygga på förtroende, att min hund litar på mig. Sedan måste man också sätta gränser, säger Gitte.
Anneli Föll är på träffen med sex månader gamla valpen Viirus.
– Det var 20 år sedan jag hade en valp senast, jag hade kanske förträngt lite hur mycket jobb det är. Den här hunden är så energisk och glad att det blir för mycket för de flesta. Vi behöver träna på att få henne lugn i olika sammanhang tänker jag, säger hon.
Emma Rundberg och Petra Svensson är på hundträffen med Tornado. Emma, som behöver rullstol, ser inte rullstolen som något hinder för att ha hund.
– Det fungerar väldigt bra, hundar är lättlärda och Tornado har lärt sig hur han ska gå bredvid rullstolen. Men han är osäker när vi möter andra hundar, han blir rädd och försiktig. Jag hoppas att hundträffarna ska göra honom tryggare när vi möter andra hundar, säger hon.
Hunden Tornado är lite rädd vid möten med andra hundar. Petra Svensson och Emma Rundberg hoppas kunna träna bort det under hundträffarna. Foto: Carina Nilsson