Klik venligst
KULTUR 2022-10-14 KL. 06:02

Det kommer spöka i Laholm

Av Johan W Jönsson

Sista veckan i oktober blir det spökrunda i Laholm. Kulturskolan i Laholm arrangerar två olika rundor under konceptet ”Kusliga Laholm”. En för yngre barn och en för lite äldre. ”Den stora rundan är längre och läskigare”, säger läraren Anna Dror.

Det kommer spöka i Laholm
Buttlern Thore Stagen, slottsfrun Olivia Lämpegård, tiggaren Agnes Bengtsson och den galna konstnären Meija Wennström ska gå på bal och bjuder på ett skräckmedley. Astrid Hervén Larsson var sjuk. Läraren Anna Dror instruerar. Foto: Johan W Jönsson

Spökrundan har arrangerats i några år och har varit populär alla gånger. Det kittlar att få bli lite sådär lagom skrämd av olika former av gestalter i centrala Laholm.

– Vi skrämmer inte livet ur någon. Vi är Kulturskolan och riktar oss mot familjer och barn. Så det är ganska snällt. Men det kan bli lite läskigt, säger Anna Dror.

Spökrundan är en del av ”Kusliga Laholm” som äger rum under vecka 43 och 44. Det arrangeras i ett samarbete mellan Kulturskolan, Attraktiva Laholm, banken, Visit Laholm och Turistbyrån.

Det blir konserter, kvällsshopping, fackeltåg och eldshow, höstmarknad, teatervandring och skymningspromenad där det ska letas bokstäver med UV-lampa.

LT närvarade på en av repetitionerna för spökrundan som arrangeras av Kulturskolan i Laholm. I år blir det spökvandringar två dagar istället för en som tidigare.

– Dels beror det på att intresset varit så stort. Sedan var det lite väl mastigt att göra 14 rundor på en dag som vi gjorde i fjol. Därför delar vi upp det, säger Dror.

Eftersom att det var restriktioner vid samma tidpunkt förra året fanns det bara ett begränsat antal biljetter. I år finns ingen begränsning. Alla som vill gå rundan hämtar en karta ur en kista.

– Vissa saker händer på bestämda tider och andra är pågående hela tiden. Det känns bra att alla som vill kan komma. Ingen blir utan biljett och vi får större publik, säger Dror.


Kartor till spökrundorna går att hämta i kistor på turistbyrån och stadshusbiblioteket. Foto: Johan W Jönsson


I musikteatergruppen ingår fem elever: Thore Stagen, Olivia Lämpegård, Agnes Bengtsson, Meija Wennström och Astrid Hervén Larsson. De var med även i fjol.

Hur var reaktionerna förra året?

– Det var några som blev lite rädda. När vi dansade och sjöng så hörde man lite skrik. Vi ska inte avslöja för mycket. Men det är roligt!, skrattar eleverna.

Utöver musikteatergruppen ingår även elever som går film, animation, Komtek, teater, dans, sång och musik. Totalt deltar cirka 90 personer i och kring vandringarna.

– Det är även stylistelever från Drottning Blanka-gymnasiet i Halmstad och elever från Barn- och fritidsprogrammet som deltar, säger Dror.

Den 25 oktober blir det ”Lilla spökrundan” riktad mot barnfamiljer och till barn upp till nio år. Dagen efter är det dags för ”Stora spökrundan” för de lite äldre barnen.

Kistor med kartor till spökrundorna finns att hämta på Turistbyrån (tisdag och onsdag) och på Stadshusbiblioteket (tisdag). Det är gratis att hämta ut kartorna.


Thore Stagen, Olivia Lämpegård, Agnes Bengtsson och Meija Wennström ser fram emot att delta vid spökrundan i Laholm. Foto: Johan W Jönsson