KONST 2021-11-04 KL. 10:03

Rikskändis ställer ut på Stadshusgalleriet

Jussi Taipaleenmäkis konst finns på Nationalmuseum och Moderna muséet. På grund av pandemin har utställningen i Laholm skjutits upp två gånger. Men nu får äntligen Jussi Taipaleenmäkis konst även ta plats på Stadshusgalleriet. ”Laholm är en jättefin stad och det här är en jättefin lokal”, säger Jussi och ser sig omkring.

Rikskändis ställer ut på Stadshusgalleriet
Jussi Taipaleenmäkis vid ett av sina konstverk i trä "Kolossen". Han har motorsågat, huggit och målat. Foto: Johan Wilmarstrand Jönsson

Jussi Taipaleenmäkis hänger upp sin målning ”Cinderella” på utställningen på Stadshusgalleriet.
Konstnären är född i Finland. 1964 kom han till Sverige som 16-åring och fick jobb på pappersbruket i Hyltebruk. Där jobbade han fram tills han över en natt blev konstnär på heltid.
– Det jag visar upp i Laholm är ganska nytt men det är också olika saker. Trots att jag är gammal konstnär så utvecklar jag mig fortfarande, säger Jussi.

Han visar upp målningar, träkonst och även skulpturer. Några av hans senaste verk har framställts med hjälp av motorsåg och huggmejsel.
– Förlagorna är bilder från 1980-talet men det här är helt nytt. Det finns en hel serie. Jag tycker själv inte att jag är så bra på att hugga, så jag målar över också, skrattar Jussi.


Jussi Taipaleenmäkis ställer ut sin konst på Stadshusgalleriet i Laholm.


Typiska målningar för Taipaleenmäkis är idag expressiv abstrakta men även surrealistiska. Tidigare fanns det mycket från verkligheten i hans konst.
– Det gör det fortfarande till viss del. Men nu känner jag mig inte styrd längre och kan göra vad jag själv vill. Det är en stor fördel, säger Jussi och fortsätter:
– Jag kan sitta och pilla i mina målningar i upp till 14 dagar och se dem växa fram. Det tycker jag är spännande. När man varit konstnär i 40 år är det ett kneg och då måste man förnya sig.

Konsten är färgglad men Jussi håller sig till ett fåtal kulörer. Det är mycket gult, grönt, blått och lite rött. Skulpturer i järn och brons visas också upp i Laholm. Jussi bor sedan många år tillbaka i Åkersberga utanför Stockholm. Han har dock fortfarande en tydlig koppling till Halland och Hylte där familj och vänner finns kvar.
– Tiden i Hylte präglade mig. Jag var maskinist och när pappersmaskinen gick bra läste jag konsthistoria och ritade och tecknade. Till slut började jag måla.

– Sedan ställde jag ut och det gick så jävla bra att jag hade vernissage på lördagen och på måndagen sade jag upp mig. Sedan har jag bara målat, säger han.

Då var Jussi 30 år gammal. Hans konst finns på flera välkända muséer. Han har även gjort en rad offentliga utsmyckningar runt om i landet. 2011 vann han en tävling om att utföra ett gränsmonument i Haparanda.

Taipaleenmäki ställer ut cirka 30 verk i Stadshusgalleriet mellan den 30 oktober och 3 december.

Text & Foto Johan W Jönsson