Klik venligst
KONST 2022-05-22 KL. 08:02

Konstrundan är tillbaka med samlingsutställning

Av Johan W Jönsson

Under kristi himmelsfärdshelgen finns det möjlighet att ta del av konst i Laholm och hela Halland. Tolv konstnärer från Laholm deltar under konstrundan i Halland och på rådhuset kommer det att vara en samlingsutställning där samtliga är representerade.

Konstrundan är tillbaka med samlingsutställning
Kerstin Trollberg, Sussanne Snoeck och Leja Lindén Jacobsson är tre av konstnärerna som deltar under konstrundan i Halland under kristi himmelsfärdsdagen. Foto: Johan W Jönsson

Årets konstrunda är nummer 26 i ordningen. Under de två senaste åren har det dock inte varit någon samlingsutställning på grund av pandemin.

– Vi är jätteglada över att vi kan ha en samlingsutställning igen. Det kommer att vara konst i olika tekniker som kommer att visas upp i rådhuset, säger konstnären Sussanne Snoeck.

Utställningen på rådhuset invigs kvällen före kristi himmelsfärdsdagen (25/5). Vernissagen hålls i samarbete med Laholms konstklubb.

– Konstklubben vill gärna ha fler medlemmar och då öppnar vi dörren för deras medlemmar och för de som kan tänkas bli medlemmar redan kvällen innan utställningen öppnar.

Konstrundan äger rum torsdag till söndag klockan 11-17. Då kan den som är intresserad åka runt till de olika konstnärerna. Rådhuset har öppet samma dagar och tider.

– Redan för två år sedan hade vi bokat rådhuset men sedan blev det pandemi och då kunde vi inte vara där. Inte heller i fjol kunde vi vara där men nu ska det äntligen bli av, säger Snoeck.

Hon kommer själv att visa upp brons på rådhuset. Kerstin Trollberg, som varit med sedan den första konstrundan, bidrar med teckning och Leja Lindén Jacobsson med en stålskulptur.

– Hemma på Smedjegatan blir det en vanlig utställning med skulpturer och tavlor, säger konstnärsveteranen Kerstin Trollberg.

Lindén Jacobsson och Snoeck kommer även att ha öppet Galleri Snoeck & Leja under konstrundan och därför kommer deras konst att finnas på fyra ställen var.

I Arena Varberg kommer den stora samlingsutställningen för hela länet att vara. Där kommer alla de drygt 100 konstnärerna som är med på konstrundan i Halland att synas med sina verk.

– Samlingsutställningarna är viktiga. 2019 var det göteborgare som sett mina stålskulpturer i Varberg och körde hela vägen ner till mig. De hade aldrig hittat mig annars, säger Leja.


Det blir konst i olika tekniker och alla de som deltar under konstrundan bidrar med ett varsitt verk till samlingsutställningen i rådhuset. Foto: Johan W JönssonFakta:

Laholmskonstnärerna som är med på konstrundan i Halland:

Gudrun Kellerman, Knäred

Iréne Jonsson, Hasslöv

AnnLis Krüger, Veinge

Maria Lindström, Våxtorp

Kerstin Trollberg, Laholm

Bengt Forsberg, Laholm

Lutz Müller, Laholm

Joel Lundberg, Laholm

Anders Ölund, Ränneslöv

Jan Fagerholm, Göstorp

Sussanne Snoeck, Edenberga

Leja Lindén Jacobsson, Veinge