Av Johan W Jönsson
”Bärare av främmande föremål” heter sommarutställningen på Stadshusgalleriet. Den bjuder på keramiska verk tillverkade under meditation, tygtryck från Themsen i London och nära teckningar av Linda Persson från Eriksmåla.
– Jag har tagit inspiration från snigeln Xenophora, säger konstnären.
Linda Persson är utbildad vid Chelsea College of Art & Design och Winchester School of Art, England. Hon arbetar i huvudsak med skulpturala och filmiska processer samt offentliga uppdrag.
Utställningen i Laholm har fått sitt namn efter den vattenlevande snigeln Xenophora, som samlar på tomma skal från snäckor. Linda menar att vi alla bär på främmande föremål.
– Jag har jobbat med vattenfrågor och vår relation till naturen länge. Vi ser vanligtvis naturen som en resurs istället för som en egen grej eller en egen kropp och det vill jag belysa.
Hon har jobbat i tre olika tillstånd till utställningen. Med sina teckningar har hon jobbat nära och intuitivt. När det gäller tygtrycken har hon arbetat experimentellt ihop med andra.
– Med keramiken har jag försökt jobba i ett meditativt stadium där jag arbetat med båda händerna samtidigt utan att låta den ena handen ta över. Då har det blivit mönster, säger Linda.
När hon glacerat har hon använt mineraler som finns i naturen och som våra mänskliga kroppar bär omkring på och har behov av som sodium, multivitamin, litiumkarbonat, koppar och järn.
När Linda glacerat sin keramik har hon använt mineraler som finns i naturen och våra kroppar. Foto: Johan W Jönsson
Persson gräver upp saker och gör egna pigment av det. Hon beskriver det som att hon är nästan lika mycket kemist som konstnär. Ibland tar det väldigt lång tid att få fram den färg hon vill ha.
– Jag är intresserad av att förlänga vår relation till andra saker. Vi är alla bärare av främmande saker inom oss hela tiden. När vi äter gurka har vi tagit in något annat, säger Linda.
Hon är utbildad och har levt i England och återvänder dit för konstnärliga projekt. På tyget hon ställer ut finns pigment efter skosulor, brända ben, lerpipor och tegelstenar från Themsen.
– Vi grävde upp sakerna och gjorde sedan en process där vi hamrade sönder allting, mortlade det och gjorde pigment av det. Vi hällde ut det på tygerna och vek ihop dem.
– Themsen är också en bärare av jättemånga olika saker som har förgiftat floden. Sedan de gick ur EU har kraven minskat och skit pumpas ut som når haven och delas med oss alla.
Utställningen ”Bärare av främmande föremål” på Stadshusgalleriet pågår fram till den 16 augusti.
Skulptur som skapats under ett meditativt tillstånd. Foto: Johan W Jönsson