Klik venligst
FÖRETAGANDE 2023-10-20 KL. 06:02

Storslam för Skogaby Lantbruk på SM

Av Johan W Jönsson

För två år sedan vann Skogaby Lantbruk brons för sin havtornsnektar vid SM i mathantverk. I fjol när det var nordiska mästerskapen vågade de inte ställa upp. I år blev det storslam vid SM i Borås med dubbla guld, ett silver och ett brons för deras nektar och must.
– Jag är chockad, stolt och väldigt glad. Det känns lite overkligt, säger Josefine Lindmark som driver företaget ihop med sin man Marcus.

Storslam för Skogaby Lantbruk på SM
Josefine Lindmark på Skogaby Lantbruk vann dubbla guld, ett silver och ett brons på SM i mathantverk. Foto: privat

Rekordmånga produkter från företag från hela landet bedömdes vid SM i mathantverk på Åhaga i Borås. Totalt tävlade 200 mathantverksföretag med över 600 produkter i 40 klasser.

Högsta poäng är 20. Med sin hallonnektar fick Skogaby Lantbruk 19,5 poäng. Omdömet löd: ”Smaken av sommarens godaste vilda hallon! Exceptionellt mathantverk!”

Jordgubbsnektaren fick 19 poäng och den poängen renderade också i ett guld i samma klass. Hallonnektaren blev dock bäst i klassen ”Hantverksdryck Bär- och fruktdryck”.

I ”Hantverksdryck Äppelmust” kammade Skogaby Lantbruk hem såväl silver som brons med Äppelmust Cox Orange respektive Äppelmust Brunnsäpple (Hallands landskapsäpple).

– Det var de fyra produkterna jag ställde upp med och det blev medalj för allihopa. Jag är jätte-, jätteglad och fortfarande lite i chock. Jag hade verkligen inte förväntat mig det här.

Juryordföranden i bär- och fruktdryckklassen heter Mats Carlehög och är analytiker på det matvetenskapliga foskningsinstitutet Nofima i Norge. Smak är hans arbete. Han vet alltså vad han pratar om.

– Mats kan verkligen det här. Han frågade mig hur jag gör när jag pressar bären och hur jag behandlar råvaran. Jag förklarade och då sa han att det var därför jag kom högst upp på pallen.

Är det hemligt?

– Nej, det är inga hemligheter. Man får behandla råvaran med respekt och ha bra råvaror. Jag har hittat en fantastisk leverantör av hallon och jordgubbarna plockar jag själv i Lilla Tjärby.

Josefine hyllar Bjäre Bär och Lilla Tjärby Trädgård som odlar bären som ledde till guld. Utan så fina råvaror hade produkten aldrig blivit lika bra.

– Jag fryser bären och sedan pressar jag dem i samma press som jag pressar äpplena. Den går på vattentryck, så när jag pressar bär ställer jag ner på lägsta, säger Josefine.

Bären pressas under lågt tryck så att ingen fruktmassa kommer med. Det är vätskan Josefine vill åt. Med dubbla sildukar säkerställs att det bara är just vätska som kommer ut.

– Juryordföranden menar att det är den behandlingen av råvaran som gör att jag får så fina och klara drycker. Jag fick högsta betyg på utseende, färg och doft.

Hallon- och jordgubbsnektaren gav guld. För äppelmusten blev det ett silver och ett brons. Foto: privat

Josefine menar att hon inte hade några förväntningar inför SM. Hon vet hur mycket duktiga människor det finns som sysslar med mathantverk i Sverige.

– I fjol när det var nordiska mästerskapen fegade jag ur och vågade inte lämna in någonting. Jag känner till de som tog medalj där och vet hur skickliga de är.

– Jag vågade inte ha några förväntningar alls. Jag såg det mest som en produktutveckling då man får så fin feedback. Alla får protokoll med omdömen på vad man kan förbättra.

Josefine gick på en starta eget mathantverk-företagsutbildning på Eldrimner uppe i Jämtland hösten 2020 då Skogaby Lantbruk samtidigt startade musteriet.

– Att dryckerna får den här uppmärksamheten betyder jättemycket. Det ger god publicitet. Jag vet att kunderna uppskattar våra produkter. Nu vet jag också att proffsen gör det, ler Josefine.

Nektar är en drickfärdig dryck som görs på råpressade bär. Livsmedelsverket har bestämt hur hög andel bär det måste vara för det ska få kallas nektar av en viss sort.

Det är lite olika för olika bär. För hallon och jordgubb är det 40 procent råpressade bär. Resten är vatten och lite socker. Dock inte för mycket. Runt sex deciliter socker på tio liter färdig dryck.

– Jag mäter sockerhalten. Mina produkter ska ha elva procents sockerhalt. Jag vill inte ha dem för söta. Jag vill ha en balanserad dryck som man även ska kunna dricka till mat.

Framgången gör inte att Josefine slår sig till ro. Hon vill hela tiden bli bättre och kommer att utbilda sig vidare. Nästa steg är mousserande drycker.

I framtiden kan det även bli alkoholhaltiga drycker av ciderkaraktär då det under våren 2025 planteras 1 800 äppelträd på Skogaby Lantbruks ägor.