FÖRETAGANDE 2023-11-13 KL. 17:09

Möbelföretag samlar bolagen i Markaryd

Av Carina Nilsson

I juni nästa år ska Stommen Groups nya huvudkontor i Markaryd stå klart och bli en gemensam arbetsplats för alla tjänstemän i företagets olika bolag.
Det innebär bland annat att Brafab, som säljer utomhusmöbler, lämnar Norra Össjö i Laholms kommun.

Möbelföretag samlar bolagen i Markaryd
Sara Nilsson, vd för Stommen Group, visar runt i de nya lokalerna som kommer att släppa in mycket ljus. Foto: Carina Nilsson

Stommen Groups nya huvudkontor håller på att växa fram vid industriområdet längs Hallarydsvägen. Byggnaden ska bli 8 000 kvadratmeter stor och beräknas kosta 265 miljoner.

– Vi kommer att samla alla tjänstemän från våra olika bolag, som idag finns utspridda på olika orter, i Markaryd. Ungefär 90 personer ska ha sin arbetsplats här och vi ska även skapa en utställningshall för våra kunder, säger Sara Nilsson som är vd för Stommen Group.

Byggnaden får en fasad av trä, sedumtak och bergvärme. På taket finns solceller och en del av skogen på tomten ska bevaras.

– Kommunen vill skapa ett grönt industriområde, så det fanns vissa krav redan i detaljplanen, men det ser vi bara som positivt, säger Sara Nilsson.

Stommen Group samlar sina bolag i ett nytt huvudkontor i Markaryd. Om ett drygt halvår ska det vara inflyttningsklart berättar vd Sara Nilsson.

Läget precis intill E4:an lockade förstås också.

– Logistikmässigt blir det mycket bättre för oss. Vi har ett stort lager för Brafab i Markaryd redan, men nu kommer vi att flytta ett lager från Osby och vi flyttar all verksamhet från Brafab i Norra Össjö bland annat, säger Sara Nilsson.

Lokalen i Norra Össjö kommer förmodligen att säljas och flytten påverkar ett trettiotal anställda.

– Flytten blir en omställning för alla och därför har vi varit noga med att involvera samtliga i personalen i projektet redan från start. Detta är en resa vi gör tillsammans, säger Sara Nilsson och fortsätter:

– Vi tror att vi har mycket att lära av varandra i de olika bolagen och att vi kan skapa många synergier genom att jobba tillsammans.

Pontus Larsson, projektledare för nybyggnationen, och Sara Nilsson vd, tar en titt på innergården som får ett glastak. Foto: Carina Nilsson

Arbetet i det nya huvudkontoret kommer att vara aktivitetsbaserat och utan fasta arbetsplatser.

– Vi tror mycket på det arbetssättet och att det kan skapa mer dynamik bland de anställda. Men det kommer såklart även att finnas möjligheter att jobba mer enskilt, säger Sara Nilsson.

Byggnaden kommer också att inrymma ett gym som de anställda kan använda och en fotostudio för kunderna. Byggnaden släpper in mycket ljus med hela 1 500 kvadratmeter fönster och en innergård där taket utgörs av en glaskupol.

Ett sedumtak kan ta hand om en del av regnvattnet. Foto: Carina Nilsson

Själva byggandet har gått ganska smärtfritt, trots vissa leveransproblem när Ukrainakriget bröt ut, berättar Pontus Larsson som är projektledare för byggnationen.

– Vår leverans av ryskt stål var på väg in i svensk hamn när EU beslutade om ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Det slutade med att fartyget vände och vi stod utan stål. Då var jag ganska stressad men det löste sig så småningom, säger han.

Förutom den händelsen har byggnationen löpt på som beräknat. Stommen har anlitat lokala entreprenörer och inredningen kommer deras egna bolag att stå för.

– Det här huset ska bjuda på olika upplevelser i form av ljud, ljus och dofter. Vår målsättning är att det ska bli en plats man vill ta sig till oavsett om man är medarbetare eller kund, säger Sara Nilsson.

Fakta: Stommen Group

I Stommen Group ingår bolagen: Affari of Sweden, Ambiente, Brafab, Conform, Elevenate, Furninova

Stommen Group omsatte 1,6 miljarder under både 2021 och 2022. Brafab omsatte knappt 545 miljoner under år 2022.

En del av lokalen ska bli ett gym för de anställda. Foto: Carina Nilsson