Klik venligst
FÖRETAGANDE 2021-12-29 KL. 09:15

Marie och Ingela har snart lekt färdigt – Lekia Kuligt är till salu

Av Johan W Jönsson

Sedan 2014 har Ingela N Eriksson och Marie Fransdotter Karlsson drivit Lekia Kuligt. Nu har den dynamiska duon dock bestämt sig för att sälja verksamheten. “Vi är båda i 60-årsåldern. Så vi tycker att det börjar bli dags”, säger de.

Marie och Ingela har snart lekt färdigt – Lekia Kuligt är till salu
Ingela N Eriksson och Marie Fransdotter Karlsson har bestämt sig för att sälja Lekia Kuligt. De vill att verksamheten ska fortsätta i samma anda. Bild: Johan W Jönsson

Det började med garn- och pysselbutik under namnet “Kuligt” ett stenkast bort år 2009. Efter fem år utvidgade de verksamheten då de tog över leksaksaffären Lekia. Det var sju och ett halvt år sedan.
– Vi bestämde oss för att vi ville sälja i våras och det har inte varit någon hemlighet. Vi vill inte lägga ner. Vi vill sälja verksamheten som den är, säger Marie.

De kommer att köra minst året ut och räknar med att det kommer att ta mellan ett halvår upp till tre år att sälja verksamheten. Men de hoppas att det ska gå fortare än tre år.

Ingela och Marie skrattar mycket. De har kul tillsammans och det har varit roligt att driva Lekia Kuligt ihop.
– Vi har haft jättekul nästan hela tiden. Vi kunde inte mycket om leksaker när vi tog över. Men vi behöll alla inventarier, säger Ingela och fortsätter:
– En av “inventarierna” var Lena (Folkesson) som jobbade här sedan tidigare och hon har varit ovärderlig för oss med sin kunskap, fortsätter hon.

Många som kommer in i Leksaksaffären för första gången blir förvånade. Lokalen är på nästan 300 kvadratmeter och det kryllar av leksaker av alla de slag.
– De säger “oj” och sedan “oj” igen när de ser att det finns ännu mer. Vi har ett stort utbud och folk kör faktiskt hit både från Halmstad, Båstad och Ängelholm, säger Marie.

Lekia Kuligt har över 50 leverantörer som de beställer varor från. Leksaksaffären har funnits i över 50 år och Ingela och Marie tror att det finns en framtid för den fysiska butiken.
– Visst känner vi av konkurrensens från näthandeln och Ullared. Men många vill ändå handla i en riktig leksaksaffär och kunna känna och klämma och se hur sakerna ser ut.

– Så länge man är nyfiken, hänger med i trenderna och inte är rädd för förnyelse så kommer det att gå bra att driva leksaksaffär. Barn kommer alltid att leka, säger Marie.

När är det roligast i butiken?
– Juli och julen är våra bästa perioder. Det är då vi säljer som mest. Men det har faktiskt gått jättebra nu under pandemin också. Laholmarna har ställt upp och handlat, säger Ingela.

Både Marie och Ingela har lite extrajobb vid sidan av som hårfrisörska respektive revisor och det ska de fortsätta med även efter att de sålt sin butik. “Så vi blir inte sysslolösa”.

Finns det leksaker som står sig över tid?
– Brio håller alltid, och Barbie, även om de förändrar lite, säger Ingela.
– Schleich-djuren står sig också. Det är mina favoriter, fyller Marie i.

Hur har de här åren varit?
– Intensiva och roliga. Vi har lärt oss en massa nya saker. Vi kommer sakna kunderna och leksakerna när vi slutar men allt har sin tid, avslutar Ingela N Eriksson och Marie Fransdotter Karlsson.