Klik venligst
FÖRETAGANDE 2023-11-17 KL. 12:09

Hotellet på Vallens säteri byggs upp igen

Av Carina Nilsson

I augusti 2021 förstördes hela Vallens gårdshotell i en brand. Drygt två år senare står det klart att Helena och Fredrik Ivarsson från Båstad tar över Vallens säteri – och kommer att bygga en ny hotell- och konferensanläggning på platsen.
– Vi vill skapa en mötesplats där människor kan koppla av och hämta kraft i naturen, säger Helena.

Hotellet på Vallens säteri byggs upp igen
Bara grunden är kvar där hotellet låg. Helena Ivarsson och hennes man Fredrik tänker nu bygga ett nytt hotell på platsen. Foto: Carina Nilsson

År 2021 blev ett synnerligen tufft år för Helena Ivarsson och resten av familjen.

– Min mamma och min styvfar, Kerstin och Sven Hallenheim, hade drivit säteriet i 30 år och hotellet sedan 2014 när Sven gick bort för två och ett halvt år sedan. Det blev för mycket för mamma att driva allt själv så vi påbörjade ett generationsskifte, och planen var redan då att jag och Fredrik skulle ta över. Det var mammas och Svens önskan att något av oss barn skulle driva det vidare, säger Helena.

Men planerna fick läggas på is. En månad efter att de började generationsskiftet uppstod en brand i solcellerna på taket till gårdshotellet och hela hotellet brann ner till grunden.

– Det var en riktig chock men ingen människa skadades. Brandmännen lyckades också rädda både boningshusen och de övriga byggnaderna runt omkring. En av dem är festvåningen från 1300-talet, vilket vi väldigt tacksamma över, säger Helena.

Gårdshotellet brann i augusti 2021. Skadorna blev enorma och byggnaden totalförstörd. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

När branden bröt ut hade de 20–25 olika bröllop, fester och event inbokade på festvåningen och hotellet för 2022.

– Det blev hur mycket som helst som skulle ordnas upp. Vi fick göra ett avtal med dödsboet och driva festvåningen på sparlåga. Allt hamnade liksom i limbo, säger Helena.

Dessutom drog bodelningen ut på tiden. Men efter två och ett halvt år är den nu klar och Helena och Fredrik ser fram emot att ta över och göra en nystart.

– Vi tycker väldigt mycket om den här platsen båda två. Säteriet ligger precis intill Vallens slott och det rymmer så mycket historia. Vår dröm är att vi ska kunna skapa en mötesplats för människor – mitt i naturen. En plats där man kan mötas på riktigt för att glädjas och utvecklas samt hålla ceremonier, säger Helena.

Festlokalen vid Vallens säteri hyrs ut till bröllop, julmarknader och andra event. Helena Ivarsson ser fram emot en nystart för hela Vallens säteri när hon och maken Fredrik tar över. Foto: Carina Nilsson

Helena och Fredrik har precis fått klart med ritningar och kommer att söka bygglov för en ny hotell- och konferensanläggning på platsen.

– Hotelldelen kommer att bli lite större än förut, men byggas på samma plats. Det ska bli 33 rum i två våningar och en svit på övervåningen med utsikt över sjön framför Vallens slott. Sedan tänker vi knyta ihop hotellet med en av de gamla stallbyggnaderna ”1916”. Den ska vi göra om till lounge och konferenssalar med mera, säger Helena.

Hon och Fredrik ser att det finns behov av ett hotell som kan ta ett större antal gäster.

– Det finns för få boendeanläggningar i Laholms kommun. Vi har BMX-fantaster som kommer från hela Norden till vår egen hall och det finns gott om cyklister, golfare och andra turister här. Vi har själva alltid behövt lämna över till andra när vi har haft bröllop eller fester för lite större sällskap. Fler rum innebär också att vi kan satsa mer på konferenser och då kan vi ha verksamhet året runt.

Hotellet ska byggas i klassisk stil med vit putsad fasad och rött trä upptill. Skiss: L G Arkitekter AB

Helena och Fredrik kommer att ha kvar sina respektive jobb, åtminstone till att börja med. Fredrik jobbar idag som sjöbefäl och är ute till sjöss två veckor och hemma tre veckor.

Helena jobbar med ledarskapsutbildning i ”Likeaboss.Academy”. Den verksamheten tänker hon flytta till Vallens säteri. Helena har också uppdrag som officiant vid borgerliga begravningar och namngivningsceremonier.

Makarna kommer också att bo kvar i Båstad eftersom barnen inte har flyttat hemifrån än.

– Fredrik älskar skog och mark och jag älskar människor. Här kommer vi att få utrymme för båda delarna. Jag får en plats där människor kan mötas på riktigt, vilket skapar magi, säger Helena.

Från gaveln får man utsikt över den lilla sjön framför Vallens slott. Foto: Carina Nilsson

Helena och Fredrik kommer att använda försäkringspengarna för att bygga upp hotellet själva, men också låna för att förverkliga sina planer om ett större hotell. De räds inte att satsa trots att det är kärva ekonomiska tider.

– Ibland måste man våga satsa för att vinna. För mig handlar mod om att vara rädd men att göra det ändå. Om vi då ”misslyckas” har vi i varje fall vågat prova. Livet är till för att levas och det ska kännas, säger Helena.

Hotell- och konferensanläggningen på Vallens säteri ska förhoppningsvis stå klar i maj 2025.

Helena framför den gamla stallbyggnaden "1916" som de planerar att göra om till konferensanläggning. Foto: Carina Nilsson

Vallens säteri dagen efter branden. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv