Av Carina Nilsson
I en verkstadslokal i Markaryd byggs flismaskiner nischade direkt efter kundernas önskemål.
Det har gjort dem så eftertraktade att de går på export till bland annat Japan, Australien och Nya Zeeland.
Skogsindustrin går på högvarv och bara under förra året ökade virkespriserna med 24 procent, enligt tidningen Land Lantbruk. Även priset på grot, det vill säga de grenar och toppar som blir över vid avverkning av timmer och massaved, har rusat 80 procent på två år, enligt Dagens Industri.
– Det har funnits en hög efterfrågan ända sedan kriget i Ukraina startade och energikrisen som följde på det. Priserna gör också att man vill ta vara på allt i skogen. Förr lät man ris och kvistar ligga, idag blir det till flis, säger Tomas Jensen som är nytillträdd platschef på OP Erjo i Markaryd.
Företaget bygger och tillverkar flishuggar efter kundens behov. De gör även service och reparationer till olika flishuggar.
– Vi är ett litet företag med tolv anställda, där alla samarbetar tätt och hjälps åt att hitta lösningar för kunden, säger Tomas Jensen.
Lars Nord har rest till Japan sju gånger för att utbilda personerna som ska använda flishuggarna. Foto: Carina Nilsson
I lokalen står bland annat två helt nybyggda flishuggar som ska skeppas till Japan. Företaget har också exporterat flishuggar till Australien och Nya Zeeland.
– Svenskt skogsbruk ligger långt framme och vi kan bidra med både maskiner och kunskap. Det finns gott om skog i de här länderna men de arbetar inte alls med flis och annan biomassa från skogen som vi gör i Sverige, säger Andreas Lundbäck som är konstruktör och ritare.
Flishuggarna som ska gå till Japan är byggda helt från grunden på OP Erjo, så när som på motorn med 710 hästkrafter, som kommer från Scania. Flishuggaren är förarlös och styrs med en fjärrkontroll.
Flishuggen som ska till Japan är förarlös och sköts med en fjärrkontroll. "Det är lite som att köra radiobil" säger Andreas Lundbäck, Lars Nord och Tomas Jensen. Foto: Carina Nilsson
– Det är som att köra en radiobil. Vi har en manual som följer med för att i princip vem som helst ska kunna köra den på och av färjorna när de ska skeppas från Göteborg till Japan, säger Andreas Lundbäck.
För att använda maskinen ute i skogen behövs dock lite mer kunskap. Den har serviceteknikern Lars Nord stått för när han har varit i Japan och hållit utbildningar för de som ska använda flishuggarna.
– Det är många grejor som ska lira ihop och det här med flis är ganska nytt i Japan. Men japanerna är trevliga och ödmjuka. Alla kan inte engelska men de som kan har fått översätta, så det har fungerat bra. Jag har varit på sju olika platser i Japan nu, säger han.
Tomas Jensen är nytillträdd platschef på OP Erjo, som bygger flismaskiner helt från grunden i företagets lokaler i Markaryd. Foto: Carina Nilsson
I lokalen står också två stora stora flishuggar som monterats på skotare och som är inne på service.
– I Sverige kör man gärna ut med flisbaljan i skogen, medan man i Japan transporterar avverkningsresterna till flismaskinen som står på en och samma plats. Beroende på hur man bedriver sitt skogsbruk så behövs det olika maskiner, säger Tomas Jensen.
Trots att det är avancerade maskiner som byggs på företaget är målet ändå att hålla dem så enkla som möjligt.
– Det ska finnas den teknik som behövs såklart, men maskinerna ska kunna repareras och hålla länge. Det ska vara enkelt att göra service på dem. Den senaste flishuggen vi hade på reparation, som vi på OP Erjo hade tillverkat, var från 1970-talet och den är fortfarande i drift, säger Tomas Jensen.
I lokalen står också två stora stora flishuggar som monterats på skotare och som är inne på service. Lars Nord är servicetekniker på företaget. Foto: Carina Nilsson
Maskinerna har text på flera språk, bland annat japanska. Foto: Carina Nilsson