FÖRETAGANDE 2022-10-26 KL. 10:16

Byggboomen tros vara över i Halland

Av Rickard Gustafsson

Bygginvesteringarna i Halland förväntas sjunka med 14 procent under nästa år. Det spås i en konjunkturprognos som Byggföretagen presenterat. Nedgången är större än riksgenomsnittet.

Byggboomen tros vara över i Halland
Byggbranschen bromsar in rejält nästa år i Halland. En nedgång med 14 procent väntas, enligt en konjunkturprognos från Byggföretagen. Foto: Bildbyrån

Byggföretagens prognos för hur konjunkturen utvecklar sig i Sverige tyder på att byggsektorn är på väg in i en lågkonjunktur.

Enligt rapporten kommer investeringarna i bostäder, lokaler och anläggningar krympa med nästan tio procent under 2023. Framför allt är det minskat bostadsbyggande som tynger den nationella byggkonjunkturen men skillnaderna mellan olika regioner är dock stora, säger Emil Flodin, analytiker på Byggföretagen.

Halland spås bli en av de regioner som kommer uppleva de största nedgångarna.

2021 investerades totalt 14,6 miljarder kronor i Halland och med ett par månader kvar av 2022 väntas årets tillväxt bli fem procent – till totalt 15,3 miljarder kronor.

Siffrorna för 2023 ser klart mycket dystrare ut. En nedgång på hela 14 procent väntas vilket skulle betyda en minskning i investeringarna med cirka 2,1 miljarder kronor till 13,2 miljarder.

Utvecklingen i nordvästra Skåne tros bli identisk – minus 14 procent.

Enligt Byggföretagen kommer de totala bygginvesteringarna i Sverige nästa år uppgå till 547 miljarder kronor (604).