Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-05-17 KL. 13:32

85 bostäder byter ägare i 100-miljonersaffär

Av Rickard Gustafsson

Bra Bostad fortsätter sin expansion i Laholms kommun. För drygt 100 miljoner kronor har de förvärvat 85 lägenheter i Trädgårdsstaden och centrala Laholm från SBF (Svenska Bostadsfonden).
– Med vår lokala anknytning är det här strategiskt väldigt rätt för oss, säger vd Mats Peter Sernrot.

85 bostäder byter ägare i 100-miljonersaffär
I Trädgårdsstaden ligger 49 av de 85 lägenheter som Bra Bostad förvärvat i Laholm. Delägaren Robert Toncic, styrelseordföranden Per Greiff och vd Mats Peter Sernrot ser fram emot etablera sig i Laholm. Foto: Rickard Gustafsson

Efter att Bra Bostad etablerat sig som största privata fastighetsägare i Hylte kommun riktade företaget för ett par år sedan blickarna på allvar mot Laholms kommun.

Efter tre fastighetsaffärer på kort tid, med start i oktober -22, har bolaget sedan tidigare 57 lägenheter i Knäred. Nu mer än fördubblas beståndet i Laholms kommun då man köper 85 lägenheter samt elva kontors- och affärslokaler i Laholm av SBF.

49 lägenheter ligger i Trädgårdsstaden medan resterande 36 ligger samlat i centrum och Gamleby på adresserna Skolgränd, Kyrkogatan, Gamlebygatan och Storgatan/Torggränd.

Slutnotan för affären landar på totalt 106 miljoner kronor.

– Svenska Bostadsfonden har inte varit blyga med att säga att de vill minska sin portfölj generellt. Så när de ville minska och vi ville öka vi hittade varandra väl och vi tycker att vi hamnade på ett bra pris. Med vår lokala anknytning är det här strategiskt väldigt rätt för oss, säger vd Mats Peter Sernrot.

Mats Peter Sernrot är vd för Bra Bostad. Ett företag som hela tiden växer sig starkare i södra Halland och nu har stora lägenhetsbestånd i både Knäred och Laholm. Foto: Rickard Gustafsson

Sernrot har vid tidigare affärer varit tydlig med att bolaget är intresserade av att fortsätta växa i Knäred med omnejd.

Omnejden sträckte sig denna gång till Laholm.

– Vi har tittat på Markaryd och Laholm, men sen är Laholm lite mer naturligt för oss eftersom vi är baserade i Halmstad. Så när denna möjlighet fanns så tyckte vi att det passade bra. Vi är stolta över att vara i Laholm och försöker jobba med lokala leverantörer.

– I Knäred har vi varit med om att stötta Knäreds IK och nu kanske vi kan ta det vidare även in i Laholms föreningsliv och ta en aktiv roll i samhället, säger Sernrot.

Helt nya är man dock inte i Laholm.

– Vi har faktiskt 14 lägenheter i Laholm, på Altonavägen, som vi köpte 2009, säger delägaren Robert Toncic.

Styrelseordföranden Per Greiff fyller i och berättar att målsättningen hela tiden varit att uppnå ett lägenhetsbestånd stort nog för att skapa en effektiv förvaltning.

– För det krävs det cirka 100-120 lägenheter, eller helst ännu lite mer, och det når vi nu med närmare 160 lägenheter i Laholms kommun. Det här blir bra, säger Per Greiff.

Delägaren Robert Toncic, styrelseordföranden Per Greiff och vd Mats Peter Sernrot. Foto: Rickard Gustafsson

Efter fyra affärer i Laholms kommun på mindre än två år ligger prioriteten på att få förvaltningen att fungera på ett bra sätt samtidigt som man vill göra hyresgästerna nöjda.

Framtidsutsikterna är dock fortsatt offensiv.

– Vår ambition är att öka ytterligare. Vi tittar så klart på lämpliga objekt som passar in i vår strategi, men det går inte att sätta en exakt tidsplan. Det beror på vad som dyker upp på marknaden, rätt läge och så vidare, säger Robert Toncic.

Hur kommer hyresgästerna märka att Bra Bostad tar över?

– Kortsiktigt kommer de nog inte märka jättemycket. Men vi har planer att fixa med garage, carportar och utomhusmiljöer. Standarden är lite varierande men vi ser inget direkt behov att göra saker generellt rakt över, säger Mats Peter Sernrot.

– Lägenheterna är i bra skick, men vi vill att det ska vara snyggt och fint och ordning och reda. Vi vill att folk ska vara nöjda och glada att bo här så att vi i vår tur kan vara stolta över att ha gjort något bra av det här, säger Per Greiff.

LÄS MER: Bra Bostad på offensiven i Knäred

LÄS MER: Bra Bostad köper fler lägenheter i Knäred

LÄS MER: Laholmshem säljer 24 lägenheter

På Skolgränd, nära Stortorget och Apotekarlunden, tar Bra Bostad över 18 lägenheter plus 1 lokal av SBF. Foto: Rickard Gustafsson

Nio lägenheter på Gamlebygatan 14 ägs numera av Bra Bostad. Foto: Rickard Gustafsson

På Kyrkogatan 2-4, med St Clemens kyrka i bakgrunden, ligger sex lägenheter och två lokaler. Foto: Rickard Gustafsson

Under fastighetsbeteckningen Jungfrun 2 ligger det tre lägenheter och en affärslokal på gatuadresserna Storgatan 4 och Torggränd 8. Foto: Rickard Gustafsson