Av Johan W Jönsson
Personliga texter med Laholm som utgångspunkt. Det är innehållet i Gamla Laholms årsbok upplaga 35. En rad olika författare har bidragit med texter.
– Det finns inget ämne eller speciellt tema i år utöver Laholm. Det är lite back to basics, säger Föreningen Gamla Laholms ordförande Christer Jonsson.
Det bjuds bland annat på barndomsminnen, personskildringar, Lagaholms slott, Kungsgården, den jubilerande kommunsammanläggningen och Sparbankshuset 100 år.
Läser man boken kan man även få reda på vilket samband det finns mellan den kände polismannen Brink, borgmästare Axel Malmquist och skalden Fritiof Nilsson Piraten.
– Vi tycker att vi har fått ihop en trevlig bok även i år. Vi har fått in 28 artiklar från 22 olika skribenter. Det är dem som gör boken intressant för en bred läsekrets, säger Jonsson.
En av de som bidragit med text till årsboken är Lena Angviken. Hon har skrivit om ett barndomsminne från Lagaholmsspelen som borgmästare Malmquist satte upp.
– Det var i princip min första teaterupplevelse av teater i verkliga livet. Så det var en speciell känsla. Inte minst när strålkastarna tändes och min förväntan steg, säger Lena.
– Det var något nytt. Jag hade inte sett teater tidigare. Jag blev därefter väldigt teaterintresserad och är det fortfarande. Den tidiga upplevelsen inverkade nog, fortsätter hon.
Lena Angviken har skrivit om ett barndomsminne. Lagaholmsspelen var hennes första teaterupplevelse. Foto: Johan W Jönsson
De senaste årsböckerna haft tydliga teman med bland annat utställningarna i rådhuset som utgångspunkt. Skribenterna har varit färre men nu har många åter hjälpts åt.
Laholms kommuns förre ekonomichef Ingemar Nilsson har skrivit om kommunsammanläggningen som i år har 50-årsjubileum. Texten är en av de större i boken.
– När jag kom hit till Laholm 1981 så hörde jag mycket om kommunsammanläggningarrna. Det var en stor sak. Jag har inte grävt i det tidigare men det var intressant, säger Ingemar.
– Jag vill framförallt tacka kommunarkivet och de som jobbar där. De har hjälpt mig jättemycket. Det är främst där samt från en del tidningsartiklar jag hämtat materialet.
Laholms kommuns förre ekonimichef Ingemar Nilsson har skrivit om kommunsammanläggningarna som skedde för 50 år sedan. Foto: Johan W Jönsson
Finns det någon politisk aktiv från den tiden kvar i livet?
– Det är nästan ingen. Det är ju 50 år sedan och de som hade inflytande var lite äldre. Men det finns exempel där politiken gått i arv. Några av tjänstemännen har jag pratat med.
– Det svåra i det här var att begränsa det. Det finns mycket att skriva och många anekdoter, även om det inte finns många att intervjua. Jag har gjort ett tappert försök, säger Ingemar.
Några personporträtt från tidigare sommarutställningar på rådhuset, som inte publicerats tidigare, är också med i trettiofemte årgången. Årskavalkaden avrundar i vanlig ordning.
Årsboksredaktionen har i år bestått av Christer Jonsson ihop med ex-bokhandlarna Stefan Ljungqvist och Diana Lavesson. Layouten står Stefan Gustafsson för.
Boken går att hitta på Bokhandeln i Laholm samt på Maxi i Mellbystrand från lördagen den 2 december. Årsböckerna brukar vara populära som julklappar.
Föreningen Gamla Laholms ordförande Christer Jonsson har lagt ner ett stort arbete för att årsbok 35 skulle kunna ges ut. Han har själv bidragit med en text kring Per Finnbergs fickur, som kom tillbaka till Laholm. Foto: Johan W Jönsson